Home » ZDK: Rješenja za stipendije djeci boraca iz Olova, Breze i Vareša

ZDK: Rješenja za stipendije djeci boraca iz Olova, Breze i Vareša

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković uručio je rješenja o dodjeli stipendija za akademsku 2015/2016. godinu djeci boračkih populacija iz općina Breza, Vareš i Olovo.

Ove akademske godine u prvostepenom postupku odobreno je 1522 stipedije u ZDK-u, što je ujedno i najveći broj dodijeljenih stipendija od kako Ministarstvo za boračka pitanja ZDK-a dodjeljuje ove stipendije, za što će biti utrošeno 1.610.000 KM.

Ministarstvo čisti i zaostale dugove
Ministarstvo čisti i zaostale dugove

-Vlada ZDK nastoji da sustigne sva zaostala dugovanja prema korisnicima ovih stipendija. Važno je istaći da je u odnosu na prethodnu godinu, Vlada dodijelila 180 stipendija više za studente iz ove populacije. Naslijeđeni dugovi za boračke stipendije iz akademske 2013./2014., u iznosu od oko 730.000 KM, u potpunosti su izmireni.

Uplaćeno je i sedam od osam rata stipendija za akademsku 2014./2015., što je, sa isplatom naslijeđenih dugova, iznos od oko 2.060.000 KM za nepunih 13 mjeseci. Studenti koji nisu dobili stipendiju Ministarstva za boračka pitanja, mogu ravnopravno konkurisati za stipendiju koju i ove godine dodjeljuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK- ističe se u saopćenju Ministarstva za boračka pitanja Vlade ZDK.

Redakcija