Home » ZDK: SDP na izbore izlazi sa sedam kandidata za načelnike općina

ZDK: SDP na izbore izlazi sa sedam kandidata za načelnike općina

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH u Zeničko-dobojskom kantonu predstavila je danas svoje kandidate za načelnike, njih ukupno sedam, kao i nosioce listi za općinska vijeća u svih 12 općina ZDK-a, na kojima će se za nastupajuće Lokalne izbore naći ukupno 298 imena.

-Na našim listama su kvalitetni, moralni, sposobni i pošteni ljudi svih ancionalnosti, religijskih pripadnosti, muškarci i žene, mladi i oni sa puno životnog iskustva, direktori, radnici, studenti, nezaposleni, penzioneri… Svi samo sa jednim ciljem- da se bore za BiH i svoje općine, koje bi bile „Za sve nas!- poručio je predsjednik KOSDPZDK Senaid Begić. Preko 44 % su žene i isto toliko mladih, kazao je Begić.

Jasminka Begić se nada obnovi mandata u Doboj Jugu
Jasminka Begić se nada obnovi mandata u Doboj Jugu

Kandidati ove stranke po općinama su: Mirsad Čivić, kandidat za gradonačlenika Zenice, a Mladen Simić nosilac liste za GV; Jasminka Begić, kandidatkinja za načelnicu Općine Doboj-Jug, a Adin Begić nosilac liste za OV; Rifat Delić, kandidat za načelnika Općine Zavidovići, a Damir Memić, nosilac liste za OV; Mirsad Mahmutagić, kandidat za načelnika Općine Maglaj, a Nedžad Lokmić nosilac liste za OV; Adnan Čobo, kandidat za načelnika Općine Kakanj, a Eldin Mijoč nosilac liste za OV; Ermin Dlakić, kandidat za načelnika Općine Visoko, a Dejan Ščpanović nosilac liste za OV; Suvad Kesić, kandidat za načelnika Općine Žepče, a Kemal Mehinagić nosilac liste za OV.

U Tešanju će SDP, zajedno sa DF-om, SZBiH, BPS-om i SBB-Fahrudin Radončić, podržati nezavisnog kandidata Amira Galijaševića, dok će nosilac liste za OV biti Vedran Keser. SDP u Brezi, Olovu, Varešu i Usori nema kandidata za načelnike, ali ima svoje liste za općinska vijeća. Tako će u Brezi nositeljica liste biti Amina Jekalović, u Olovu Mirad Hodžić, u Vaešu Branko Romić, a u Usori Safet Fetinci.

SDP je, na 512 biračkih mjesta u ZDK, dobio 232 biračka odbora, na kojima će biti angažirano 440 članova ili zamjenika člana biračkih odbora te 782 posmatrača.

Nadaju se boljim rezultatima nego na prošlim izborima
Nadaju se boljim rezultatima nego na prošlim izborima

-Ovim želimo poslati poruku da SDP neće dozvoliti nepravilnosti na biračkim mjestima, odnosno trudit ćemo se da ih svedemo na najmanju moguću mjeru- poručio je Begić. On je dodao da će, mada nemaju nikakav međustranački dogovor, u općinama u kojima nemaju svog kandidata za načelnike općina, podržati kandidata DF-a. Očekuju da će i DF uzvratiti istom mjerom njihovim kandidatima u općinama u kojima oni nemaju svog kandidata.

Begić je istakao i kako je teško govoriti o očekivanja na sljedećim Lokalnim izborima, ali da očekuje da će polučiti bolji rezultat nego na prošlim. SDP sa prošlih izbora ima samo jednog načelnika, odnosno načelnicu Općine Doboj Jug, koja se nada obnovi mandata. Njihov je, kazao je predsjednik KO Begić, glavni cilj, konsolidacija stranke nakon gubitka Općih izbora i odlaska u opoziciju na višim nivoima vlasti.

Redakcija