Home » ZDK: Tokom ove i naredne godine bit će utopljeno 13 škola i Opća bolnica Tešanj

ZDK: Tokom ove i naredne godine bit će utopljeno 13 škola i Opća bolnica Tešanj

Direktori 13 osnovnih i srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona te direktor Opće bolnice Tešanja dr. Rifat Sejdinović, potpisali su danas u Ministarstvu obrazovanja ZDK Sporazum o razumjevanju za implementaciju projekta Energetske efikasnosti, kojim će ove javne ustanove tokom ove i naredne godine biti renovirane, odnosno utopljene.

Projekt ministarstava obrazovanja i zdravstva ZDK
Projekt ministarstava obrazovanja i zdravstva ZDK

Naime, Vlada ZDK-a se, posredstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša, zadužila kod Svjetske banke za 4.500.000 KM. Cjelokupan postupak javnih nabavki provest će Federalno ministarstvo okoliša, ali bi rekonstrukciju trebala obaviti građevinska operativa i iz ZDK-a.

-Uslov da ste mogli aplicirati, bio je da ste imali gotove detaljne projekte energetske efikasnosti, a vi ste bili vrijedni i ažurni. Mi smo imali ukupno 20- tak takvih, spremnih detaljnih projekata, ali su neki objekti u međuvremenu već obnovljeni u sklopu nekih drugih projekata- kazao je u svom obraćanju direktorima škola resorni ministar obrazovanja u Vladi ZDK Mensur Sinanović.

On je dodao kako će ove godine biti obnovljeno pet, a naredne i svih preostalih devet odabranih objekata, ali da se nada i da će do kraja 2018., do kada će trajati realizacija, imati obnovljenih i 40- tak škola, koje imaju gotove projekte.

Potpis ugovora
Potpis ugovora

-To je opredjeljenje Vlade ZDK i ovog ministarstva. Mi imamo za ovu godinu izdvojenih i 500.000 KM za obnovu škola u saradnji sa drugim organizacijama, koje su spremne finansirati do 50 odsto cijene projekta- napominje Sinanović, koji dodaje da su efekti ovakvih projekta višestruki.

Od funkcionalnijih i ljepšeg izgleda školskih zgrada, do finansijskih, jer ovo ministarstvo godišnje za kupovinu energenata, kaže, troši oko tri miliona KM. Nakon što ovi objekti budu obnovljeni, planirane su uštede od oko 700.000 KM na godišnjem nivou, samo na stavci nabavke energenata za škole.

-Uslov za ulazak u projekt je da se investicija isplati za najviše 8 godina te da se od ušteda mogu finansirati rate kredita. A te su uslove vaši objekti ispunili- kazao je Mustafa Čopelj, koji je dodao da su krediti na 10 godina, uz grejs period od 3 godine i s kamatnom stopom od 1,25 posto na godišnjem nivou.

Direktor tešanjske Opće bolnice ističe kako njihova zgrada, stara 60- tak godina, već godinama rasipa energiju.

Sejdinović: Urušit će se krov bolnice
Sejdinović: Urušit će se krov bolnice

-Kompletan audit je pokazao da intervencije treba da iznose 1,7 miliona KM, za krov, fasadu, stolariju, alternativni izvor grijanja… Međutim, mi smo ovim projektom dobili 516.000 KM- kaže Sejdinović, koji dodaje da su već pokrenuli aktivnosti na iznalaženju nedostajućih sredstava iz drugih izvora. Sreća je, kaže, da je ove godine bila blaga zima, ali da je pitanje trenutka kada krov njihov zgrade, pod teretom snijega, mogao popustiti i urušiti se. Nije, kaže dr. Sejdinović, toliki problem za radnike, koji nakon odrađenog posla odlaze kući, ali su pacijenti svih 24 sata u takvim, neuslovnom objektu.

ZDK će ovim projektom, osim Opće bolnice Tešanj, obnoviti i osnovne škole “Fra Ivan Frano Jukić” Sivša iz Usore, “Safvet-beg Bašagić”, “Mula Mustafa Bašeskija” i “Kulin Ban” iz Visokog, „Prva osnovna škola“ Zavidovići, “Musa Ćazim Ćatić” Zenica, “Hamdija Kreševljaković” i „15.april“ iz Kaknja, “Gazi Fehrad-beg” Jablanica iz Tešnja, „21. mart“ Matuzići iz Doboj-Juga, a od srednjih Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovići, MSŠ „Stjepan Radić“ Usora i SMŠ “Žepče“ .

Redakcija