Home » ZDK: Tri općinska suda za poštanske usluge uštedjela 55.849,13 KM

ZDK: Tri općinska suda za poštanske usluge uštedjela 55.849,13 KM

Šestomjesečni pilot-projekt anagažiranja dostavljača službenih pošiljki za općinske sudove u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je startao u septembru prošle godine, a u čijoj su realizaciji sudjelovali općinski sudovi u Zenici, Tešnju i Kaknju, dao je pozitivne rezultate i projekat će biti nastavljen i narednih šest mjeseci.

Podsjetimo, u cilju provođenja mjera štednje budžetskih sredstava u smislu racionalizacije troškova za PTT usluge koji nastaju u radu sudova i zbog povećanog obima poslova koje imaju sudovi, posebno kada su u pitanju komunalni predmeti, Vlada ZDK-a je 22.jula prošle godine svojim zaključkom odobrila općinskim sudovima upošljavanje 12 dostavljača na određeno vrijeme, na period od šest mjeseci.

Sudovi u Visokom (odobrena tri kurira), Zavidovićima (dva) i Žepču (jedan), nisu sudjelovali u projektu.

-Vlada je na 50. sjednici razmatrala Informaciju o ostvarenim uštedama troškova pružanja PTT usluga u općinskim sudovima u Zenici, Kaknju i Tešnju te konstatovala da su realizacijom ove mjere štednje ostvarene uštede u budžetu ZDK-a u iznosu od 55.849,13 KM- ističe se u saopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave ZDK.

Kako nam je istakao resorni ministar Mirnes Bašić, pojedinačne uštede u sudovima iznosile su: Općinski sud Zenica, gdje su uposlena četiri kurira, 35.216,03 KM, dok su u Kakanju i Tešnju, gdje je bio uposlen po jedan kurir, uštede bile 10.741,07 KM, odnosno 9.892,03 KM.

Ukupni troškovi plaća za ovih šest kurira iznosili su 26.929,37 KM, dok bi za broj pošiljki poštanski troškovi u pomenutom periodu iznosili 82.778,50 KM. Zbog neupitnih i izvjesnih ušteda, Vlada ZDK odlučila je da se za ova tri suda, koja su sudjelovala u projektu i dostavila izvještaje o uštedama, opet odobri upošljavanje dostavljača na određeno vrijeme za još šest mjeseci.

Redakcija