Home » ZDK upisao 245 prvačića manje!

ZDK upisao 245 prvačića manje!

Prema podacima iz Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona (PZZDK), za ovogodišnji, četvrti po redu Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOiO), upisano je 245 djece manje nego prošle godine.

Naime, kako nam je kazala Naira Jusufović, savjetnica za obrazovanje u PZZDK, škole u koje će se djeca upisati, početkom februara evidentirale su 3451 djete predškolskog uzrasta, odnosno koje su do 1. marta napunila 5,5 godine života. Prošle je godine ovim programom bilo obuhvaćeno 3696 djece, koja su bila razvrstana u 225 odgojno-obrazovnih grupa, od 64 u predškolskim ustanovama, 159 u osnovnim školama i dvije u prostoru mjesnih zajednica. Za grupe djece manje od petero, Program se realizirao u 31 kombiniranom odjeljenju osnovih škola (za 69 djece).
– Početak realizacije POPOiO planiran je 14. marta- ističe gospođa Jusufović, koja dodaje da su u toku i besplatni ljekarski pregledi za ovu djecu.

Ovaj program, u trajanju od 150 sati, namijenjen je djeci koja nisu obuhvaćena Cjelovitim razvojnim programom, propisanim od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a koji se realizira u svim predškolskim ustanovama na području Kantona.

Redakcija