Home » ZDK: Zdravstveni prerasta u Medicinski fakultet Zenica

ZDK: Zdravstveni prerasta u Medicinski fakultet Zenica

Zdravstveni fakultet u Zenici prerasta u Medicinski fakultet, odluka je to svih 29 u sali prisutnih zastupnika na 26. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je sinoć trajala do kasno u noć te na kojoj su podržali Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti promjene naziva i proširenja djelatnosti Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici. Medicinski fakultet će, tako, sada organizirati i novi smjer- Opća medicina, koji će kao izlazno zvanje producirati doktore medicine.

KBZ: Ima dovoljno kapaciteta i resursa
KBZ: Ima dovoljno kapaciteta i resursa

-Ova transformacija omogućava razvoj i Kantonalne bolnice Zenica u Univerzitetsku bolnicu, što će dovesti do razvoja i unapređenja medicinske usluge u ZDK-, a na dobrobit svih stanovnika Kantona i šire- obrazložio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović. Ministar zdravstva Dragoljub Brenjo, kao razlog ovakve odluke, istakao je da je poznato koliko u Federaciji BiH ima medicinskh fakulteta, da postoji i jedan privatni.

-Jedino je ZDK do sada bio na određeni način zapostavljen- istakao je ministar Brenjo, koji je dodao i kako u finansijskom smislu neće biti znatnijeg povećanja izdataka za Vladu ZDK, jer, kaže, postoje kapaciteti u KBZ-u i UNZE-u te i stručni kadar.

Zastupnici su usvojili i Nacrt Zakona o javnom okupljanju u ZDK, koji su dali na daljnju proceduru, a po skraćenom je postupku, uz jedan amndman Vlade ZDK, usvojen i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prostornom uređenju i građenju.

Bez rasprave je usvojen Zakon o pozorišnoj djelatnosti, dok je, na zahtjev Vlade ZDK, što su podržali i zastupnici, odloženo izjašnjavanje o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti na području ZDK-a. Prije toga odbijena su tri amndmana zastupnika Rifata Delića (SDP), kojima je, kako je kazao, pokušao otkloniti nekoliko nelogičnosti…

 

Ovoj je sjednici prethodio nastavak prekinute 25. sjednice, u kojoj, mada se radi o dokumentu koji je već star, nije usvojena Informacija o stanju životne sredine za 2014. godinu, a koju je pripremio Institut „Kemal Kapetanović“ te prezentirao novi direktor dr. Raif Seferović. Skupštinska komisija, a i zastupnici su smatrali kako je nepotpuna i nedorečena.

Mujkić: Prava imaju samo nasilnici
Mujkić: Prava imaju samo nasilnici

Najviše pažnje pobudilo je izlaganje majke ubijenog zeničkog osnovca Haruna Mujkića, Azre, koja je održala uvodni govor o Informaciji o maloljetničkom prestupništvu u ZDK-u.

Uprkos tragediji koju su prije više od 1,5 godinu ona i njena porodica preživjeli, Azra je dostojanstveno prezentirala cijeli slučaj, u kojem su kazala je, zakazale sve institucije. Najviše, po njenom mišljenju, obrazovne i njena škola- OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici.

-Mi smo pogriješili što smo vjerovali u zakon i državu…Jedino što je urađeno i u što vjerujem je taj obdukcioni nalaz, koji je pokazao da je moj Harun ubijen. S tri udarca u glavu- kazala je gospođa Mujkić, koja se zapitala šta je to, onda, vršnjačko nasilje ako nije smrt njenog malog sina. Zapitala se i kakvu moralnu podršku šaljemo društvu, djeci, da li treba bježati na putu od djece…

Njegova je smrt, kazala je, okarakterizirana kao nesretan slučaj, a ona nema mogućnosti tužiti ni roditelje dječaka koji je nanio udarce njenom sinu.

-Ja jedino mogu tužiti školu, značu Vladu ZDK. Ako tužim Vladu ZDK, zna se ko će platiti odštetu- građani. Je su li to građani ubili mog Haruna?U našoj državi, vi kao žrtva nemate nikakva prava. Nasilnik ima- poručila je gospođa Mujkić.

Izostala moralna odgovornost
Izostala moralna odgovornost

Resorni ministar pravosuđa Mirnes Bašić zahvalio se gospođi Mujkić na iscrpnom izlaganju problema te konstatirao da je kojim slučajem nastavljena prethodna sjednica, odnosno da nije prekinuta da bi i ova Informacija o maloljetničkom prestupništvu prošla skoro nezapaženo.

Nakon rasprave, uz Informaciju je prihvaćeno i nekoliko zaključaka, u kojim je i naloženo Vladi ZDK da bavezno sačini strateški dokument u borbi protiv maloljetničkog prestupništva.
Najvljeno je i kako će od nadležnih institucija- Tužilaštva, MUP-a i Ministarstva obrazovanja ZDK, biti zatražena informacija o poduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju ovog tragičnog slučaja iz septembra 2014. , koji, kako je konstatirao zastupnik Jasmin Duvnjak, nažalost, nije proizveo nijednu ostavku.

-To govori o moralu u našem društvu. U Japanu, kada voz zakasni ministar saobraćaja podnese ostavku- istakao je Duvnjak.

Redakcija