Home » ‘Željezara’ Zenica u stečaju obnovila proizvodnju kovane galanterij

‘Željezara’ Zenica u stečaju obnovila proizvodnju kovane galanterij

Preduzeće „Željezara“ Zenica, nad kojim je 2018. godine proglašen stečajni postupak, obnovilo je proizvodnju u svom pogonu Kovana galanterija, čime žele pokazati da stečaj ne mora značiti i kraj preduzeća.

Kako je istakao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata tog preduzeća, u momentu proglašenja stečaja i borbe da se prema radnicima izmire obaveze, od stečajnog upravnika Mirze Jarića i Odbora povjerilaca tražili su da se „Željezara“ Zenica ne zatvori i ne „umrtvi“, nego „da se nešto pokrene, da se nešto pokuša“ kako bi sa biroa vratili radnike.

-Oni su se složili s našim prijedlogom. Prošlo je malo više vremena nego što je trebalo. Trebali smo i prije, ali, eto, sada su se stekli uslovi da Kovana galanterija počne sa probnim poslom.

Da vidimo kako ćemo proći na tržištu s našim proizvodima. Uposleno je četiri-pet naših radnika, koji su i ranije radili u Kovanoj galanteriji- napominje Halilović.

Ističe da posla ima i da se nada da će to funkcionisati. Možda, kaže, uspiju oživiti i neke druge segmente preduzeća, prije sveg,a pogon za ishranu, kako bi ponovo sarađivali i hranili radnike komapnije „ArcelorMittal“ Zenica.

-Nama je cilj da radnici zarade samo sebi plaću, da se mogu izmiriti obaveze, da ne povlačimo pare sa računa i za te stvari. Ne treba nam nekakav profit. Dok bude tako, ova će radna jedinica i raditi- najavljuje Halilović.

Napominje kako to preduzeće ima više od 120 miliona vrijednu imovinu, a da su državi dužni oko 35 miliona KM.

-Imovina se prodaje sporo. Prodajemo nešto stanova, poslovnih objekata…ali nije to to. Imamo neke kupce zainteresovane za Odmaralište „Bistričak“. To bi nam, možda, malo pomoglo – kaže Halilović.

Nada se i prodaji Hotela „Internacional“, koji je već godinama zatvoren, a koji se prodaje za devet miliona KM. Napominje da preduzeće potražuje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 50 miliona KM, a Vlade Zeničko-dobojskog kantona 11 miliona KM te da bi, izmirenjem tih dugova, oni „riješili sve probleme i bili bogata firma“.

Uspjehu sa obnovom proizvodnje nada se i Zenaida Ljevaković, rukovodilac Službe za komercijalne poslove Kovane galanterije.

-Nas četvero je bilo na birou rada i angažovani smo da se pokrene posao. Zavisno od frekvencije posla, planirali smo zaposliti još uposlenika, naših radnika koji su na birou. Najbitnije je da dođemo do posla. Asortiman je širok: kovane ograde, stepeništa, balkonske ograde…- napominje Ljevaković.

Preduzeće trenutno zapošljava oko 70 radnika, koji su, uglavnom, do sada bili angažirani samo na poslovima čuvarske službe, a plaće su im osiguravane iz sredstava koja prikupljaju iznajmljivanjem poslovnih prostora i hala.

-‘Željezara’ Zenica ima potencijal. Ima još nekih 200-tinjak ljudi koji mogu da rade poslove koje su radili prije. Naravno, pametnim vođenjem i rukovođenjem treba stvoriti uslove i pretpostavke da se taj broj ljudi, koji će biti angažovani u proizvodnji, poveća – ističe predsjednik Samostalnog sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović.

On se također raduje pokretanje proizvodnje u nekadašnjem gigantu te napominje da zenička “Željezara” redovno aplicira na sve javne pozive “za uvezivanje radnog staža”, koje raspisuje resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pa, uglavnom, svi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje i ostvare to pravo.

Nažalost, dodaje, takav slučaj nije s radnicima preduzeća koja su u procesu stečaja likvidirana, jer za njih, kaže, uglavnom više nema ko i da aplicira na javne pozive za uvezivanje staža.