Home » Željezari Zenica isključena struja, posljedice trpe i zakupci industrijskih hala

Željezari Zenica isključena struja, posljedice trpe i zakupci industrijskih hala

Zbog blokade računa Željezare Zenica bez snabdijevanja električnom energijom ostalo je i desetak korisnika hala u industrijskoj zoni “Šljivik”, koje su u njenom vlasništvu, kao i hotel Internacional i drugi objekti.

Vlasnici hala krajem septembra ostali su bez struje nakon što je Elektroprivreda Zenica zbog neizmirenih obaveza prekinula isporuku svim objektima koji se nalaze u vlasništvu Željezare Zenica.

Jedan od vlasnika, koji nije želio da mu se objave podaci, za Klix je kazao kako je struja isključena nenajavljeno, zbog čega trpe veliku štetu. Istakao je i kako je isključenje struje posljedica rada uprave zeničke Željezare na čelu s direktorom Safetom Berbićem.

“Naša kompanija je dugogodišnji korisnik jedne od hala i redovno izmirujemo kirije i račune koji nam dolaze na mjesečnom nivou. Račune za električnu energiju primamo u vidu faktura od Željezare Zenica koji nam fakturišu broj potrošenih kW bez ikakvog pisanog dokaza ili izvoda o mjesečnom utrošku. Na koncu smo doživjeli da ostanemo bez električne energije te da obustavimo sve radne procese i trpimo posljedice neprofesionalizma”, kazao je.

U razgovoru za Klix.ba direktor Željezare Zenica Safet Berbić je istakao kako je istina da je Elektroprivreda isključila struju halama u industrijskoj zoni “Šljivik”, ali da oni struju nisu mogli platiti zbog blokiranih računa.

“Računi Željezare su blokirani tužbama radnika, dugovima za PDV, poreze i doprinose i dovedeni smo u takvu situaciju da ništa ne možemo platiti. Sada korisnici naših hala mogu s nama prekinuti ugovore i seliti se na druge lokacije ili se direktno priključiti na Elektrodistribuciju”, objasnio je Berbić.

Potvrdio je da su zakupci hala redovno izmirivali obaveze za struju, ali dodao da Željezara nema načina da plati dugovanja zbog blokade računa.

“Vlada FBiH kao vlasnik može poduzeti korake koji Željezaru mogu izvući iz ovakve situacije. Naši pregovori traju već dugo, a početkom sedmice ćemo imati sjednicu Skupštine i nadam se da ćemo početi s rješavanjem problema”, dodao je direktor Željezare Zenica.

Radnici Željezare nedavno su pred zgradom uprave održali mirne proteste gdje su tražili uvezivanje radnog staža i devet plaća koje im duguju, a ukazali su i na potrebu uplate novca za kuhinju s obzirom da se do 3. oktobra trebaju izjasniti da li će moći nastaviti hraniti radnike ArcelorMittala Zenica.

Klix.ba