Home » Zenica: 125 godina proizvodnje čelika

Zenica: 125 godina proizvodnje čelika

ArcelorMittal je proslavio 125 godina proizvodnje čelika u Zenici specijalnim događajem na kome je prisustvovalo više od 200 visokih zvanica i ostalih gostiju.

Događaj je organiziran 2. novembra, a domaćin je bio g-din Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala Zenica, kome su se pridružili i visoki predstavnici menadžmenta ArcelorMittal grupe.

Među visokim zvanicama i gostima koji su se okupili ovom prilikom bili su premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, Miralem Galijašević, premijer Ze-Do kantona, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Šefik Džaferović,  zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma FBiH te Indijski Ambasador za BiH.

Gospodin Nair je ovom prilikom izjavio:

,,Zahvaljujući 125-ogodišnjoj istoriji proizvodnje čelika, izgradnja grada Zenice vrtjela se oko čelika. Vrlo je mali broj željezara u svijetu sa takvom jedinstvenom i dugom historijom savladavanja raznoraznih izazova. Prolazeći kroz sve situacije, tim iz Zenice je dokazao da je dovoljno dobar da prevaziđe sve izazove. Život bez strasti nema smisla: tim iz Zenice ima dovoljno strasti da održi proizvodnju čelika u ovom gradu.

,,Sjećanje na historiju daje novoj generaciji pozitivnu energiju da gradi novu budućnost, tako da ovo je posebna prilika da s ponosom najavimo otvaranje renoviranog muzeja koji priča priču o čeliku u Zenici sve od 1892.”

Gospodin Augustine Kochuparampil, izvršni direktor u ArcelorMittalu za duge proizvode u Evropi, čestitao je gradu na ipovijesnom dostignuću u ime gospodina Lakshmi Mittala, vlasnika i generalnog direktora ArcelorMittala, i potvrdio da je kompanija posvećena budućnosti.

,,S ponosom nastavljamo dugu industrijsku tradiciju u Zenici, i radeći zajedno sa vama, gradimo dugoročnu i održivu budućnost proizvodnje čelika ovdje,” rekao je Kochuparampil.

ArcelorMittal je u Zenicu došao 2004.godine. Od tada je kompanija uložila više od 325 miliona maraka i ponovo pokrenula integralnu proizvodnju koja je prije njihovog dolaska dugo bila zatvorena.

Ulaganje se nastavlja s fokusom na ekološke performance i proizvodne pogone.

Arcelor Mittal