Home » Zenica dobija novu stranku – Snagu centra

Zenica dobija novu stranku – Snagu centra

Početkom sljedeće sedmice biće registrovana nova politička stranka, koja planira da učestvuje na Lokalnim izborima za Gradsko vijeće i poziciju Gradonačelnika Zenice, saznaje Zenicablog od inicijatora ideje o udruživanju radi izlaska na predstojeće izbore.

Predstavnici još uvijek neformalne grupe boravili su u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK), nakon što je ona raspisala izbore za 2. oktobar, radi otpočinjanja procedura neophodnih za prijavljivanje i učešće na predstojećim izborima.

Mogućnost ovakvog razvoja situacije najavili smo nedavno u osvrtu na našem portalu. Naime, grupa Zeničana, koja do sada nije bila politički angažovana niti u jednoj stranci, niti je bilo ko od njih obavljao dužnost u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, namjerava da “uzme stvari u svoje ruke”, za sada na lokalnom, zeničkom nivou.

– Iza Nezavisne liste stoje domaći i strani investitori, konkretna imena i kompanije, spremni da nakon desetak godina odsustvovanja od ulaganja u ovaj grad, zbog administrativnih, ali i koruptivnih ometanja, vrate Zenici prefiks Grada spremnog da dočeka svaku novu investiciju. Zenica će biti grad sa najpovoljnijim privrednim ambijentom, istinski biti Univerzitetski centar, sa planom i projekcijom razvoja dječijeg, omladinskog, studentskog i profesionalnog sporta, istinski centar Kantona i Regije, što danas nije.

U Inicijativi za formiranje SNAGE CENTRA, kako će se najvjerovatnije zvati nova politička opcija, kažu da će se javnosti predstaviti imenom, prezimenom, ali prije svega djelima kada se okončaju formalne procedure registracije.

Također, u prvi plan ističu da svoje predstavljanje i politički angažman neće temeljiti na politikanstvu i osporavanju evidentnog infrastrukturnog napretka grada i Općine, ali će prezentirati nesporne podatke da iznimno zaduženje budžeta nije pratio efekat privlačenja domaćeg, a kamoli stranog kapitala, niti povećanje broja zaposlenih, što su uspjele druge, okolne sredine, prije svega zbog otvorenosti za investicije, a ne politikantsko dijeljenja poslova samo podobnim. namjera im je stvoriti ambijent za domaća ulaganja, što strani kapital sam prepozna i dolazi kao “podrška” i povećanje broja zaposlenih, što u Zenici nije slučaj. Naprotiv.

– Na našoj listi će biti akademski radnici, sportisti, privrednici, mladi ljudi koji se do sada nisu angažovali, ali nisu spremni da Zenica i njihovi sugrađani izgube još četiri, osam, dvadeset godina u gradu u kojem se svake godine povećava broj nezaposlenih, smanjuje stopa zaposlenosti. Podjednako ćemo biti distancirani i od Ljevice i Desnice, jer ni Ljevica ni Desnica to u BiH i Zenici nisu, nego su produžena ruka Sarajeva i stranačkih centara koji odlučuju umjesto ovog grada i građana. Obećavamo da ćemo probleme ovog Grada rješavati ovdje, a ne u Sarajevu. Iza nas su konkretnih uspjesi, u različitim oblastima, navode inicijatori, dodajući da je došlo vrijeme da, osim infrastrukturno, Zenica i Čelik budu i istinsko sportsko središte BiH sa najboljim klubovima i najboljim rezultatima, ali i trajni dom svih reprezentativnih selekcija BiH.

Na naš upit zašto bi uspješni sportisti, još više privrednici, akademski radnici “trošili vrijeme”, ako za to ne očekuju konkretnu ličnu korist, što smo imali priliku vidjeti proteklih godina i decenija u bh. politici, dobijamo jedinstven odgovor

– Posljednji je trenutak da Gradska uprava, vijećnici, šalter sale i Gradonačelnik postan servis građana, a ne da građani budu finansijeri administracije. Mi ćemo insistirati na pristupu u kojem Vijeće neće biti mjesto uhljebljenja uz solidna primanja, nego radno mjesto volontera, koji će svoja primanja usmjeriti najboljim studentima bez osiguranih finansija.

– Napravili smo rezultate za sebe i svoj grad, napravimo sada grad za sve građane, a ne poslušnike partija kojima se dirigira van ovog grada, navode, doajući da su vrata nove lokalne političke stranke otvorena za sve one sa konkretnim idejama, bez obzira na vjersko, političko i drugo opredjeljenje, uz jedan jedini uvjet da nisu bili ili da trenutno nisu aktivni sudionici političkog života.

Zenicablog