Home » Zenica: Donatorsko veče bivših učenika za renoviranje Prve gimnazije

Zenica: Donatorsko veče bivših učenika za renoviranje Prve gimnazije

Na inicijativu bivših učenika zeničke Prve gimnazije u petak će biti upriličena donatorska večera u restoranu “Trubadur” koji se nalazi u hotelu “Dubrovnik”. Na ovaj način bivši učenici žele da svojim školi vrate barem dio prošlog sjaja, navodi se u objavi na oficijelnoj stranici Prve gimnazije.

Historijat škole

Prva gimnazija u Zenici postoji preko 60 godina. Ovako dug period njenog postojanja učinio je ovu školu najstarijom odgojno-obrazovnom ustanovom u gradu, kao i “tvornicom” visoko obrazovanih ljudi, intelektualaca, uglednih Zeničana. Dan škole se proslavlja od 7.novembra 1945.godine, kada je Odredbom tadašnjeg Ministarstva prosvjete br.7997/45 na osnovu članova 1. i 2. i 3. Zakona o ukidanju građanskih škola Predsjedništva privremene vlade DFJ od 26.10.1945.godine, tadašnja Državna mješovita građanska škola u Zenci pretvorena u Državnu realnu gimnaziju.

Od 1945. godine Gimnazija je promijenila 6 naziva. Škola se najprije zvala Državna realna gimnazija, zatim Viša realna gimnazija, pa samo Realna gimnazija, potom od 1981. do 1993. godine Gimnazija “29. novembar”, od tada  Opšta gimnazija, zatim Opća gimnazija i sada, odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 9.4. 2008. godine, mijenja naziv u Prva gimnazija u Zenici.
Sedmi novembar 1945.godine je dan kada je donesena zvanična odluka da se postojeća Državna mješovita građanska škola u Zenici transformiše u Državnu realnu gimnaziju sa pet razreda. Ovu odluku je donijelo tadašnje Ministarstvo prosvjete  Demokratske Federativne Jugoslavije. Školska godina je počela sa zakašnjenjem, jer nije bilo  osnovnih sredstava za rad u trošnoj i neuslovnoj zgradi, koja se i danas nalazi na uglu Fakultetske i Travničke ulice (između Rektorata Univerziteta u Zenici i Fakulteta za metalurgiju i materijale). Upisano je 413 učenika, pet razreda, raspoređenih u 9 odjeljenja, što je oko 45 učenika u jednom odjeljenju. Tada je bilo samo 10 nastavnika. Školske 1948/49.godine, prva generacija maturanata polaže viši tečajni ispit , sa najnižom ocjenom mature “dobar”. Prvi direktor gimnazije bio je inženjer Jaroslav Škritek.
U proljeće 1966.godine počela je izgradnja sadašnje školske zgrade, a nastava u njoj počela je tek u drugom polugodištu školske 1966/67. Jedno vrijeme je Gimnazija funkcionisala u okviru Školskog centra usmjerenog obrazovanja, u čijem sastavu su bile još i ekonomska, upravna i trgovačko-ugostiteljska škola.
Osim arhivskih dokumenata koji svjedoče o tom vremenu tu su i tihi i pomalo zaboravljeni “svjedoci” davnih vremena, koji čine specijalnu zbirku antikviteta i rariteta u školskoj biblioteci. To su stare knjige, izdate u burnim vremenima od turske vladavine u Bosni, austrougarske okupacije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slocenaca, Nezavisne Države Hrvatske kojoj je propadala i Zenica, pa sve do Federativne Narodne Republike Jugoslavije i SFR Jugoslavije. Najstarija među njima izdata je 1874.godine u Zagrebu, pod nazivom Rukovodnik za prirodopisni atlas. U proteklih 60 godina u ovoj školi je uspješno maturiralo oko 6 hiljada učenika, o d kojih je većina završila više i visoke škole ili trenutno postižu dobre rezultate na svim višim i visokim obrazovnim institucijama u zemlji i nostranstvu.
Učenici Prve gimnazije u Zenici su postizali ijoš uvijek postižu veoma zapažene rezultate u učenju i vannastavnim aktivnostima. Pet profesora ove škole samo do 1980.godine dobilo je Dvanaestoaprilsku nagradu grada Zenice, što je visoko cijenjeno priznanje društva. Među njihovim učenicima su mnogi danas čuveni i priznati stručnjaci ovog grada i zemlje.
Učenici pomažu renoviranje
Donatorska večera u restoranu “Trubadur” inicijativa je bivših učenika, ali i prilika da svi oni koji su također pohađali ovu školu, ili osjećaju je na bilo koji način sebi važnom, pomognu da se zaustavi njeno propadanje. rekonstrukcija krova je nužna, ali i još nekoliko značajnig građevinskih radova koji bi spriječili propadanje zgrade Prve gimnazije u Zenici.