Home » Zenica: Izvedena zajednička vježba pripadnika jedinica MUP-a ZDK na kontroli masa i prevenciji masovnih nereda

Zenica: Izvedena zajednička vježba pripadnika jedinica MUP-a ZDK na kontroli masa i prevenciji masovnih nereda

Danas, 25.07.2018. godine, sa početkom u 14,00 sati, u Zenici, ukrugu novoizgrađenog objekta Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice, izvedena je združena pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Radi se o višednevnoj vježbi koja je danas finalizirana i završena uz prisustvo ministra unutrašnjih poslova NikoleArsenića, policijskog komesara Semira Šuta, načelnika policijskih uprava, te ostalih rukovodnih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Evaluaciji vježbe su prisustvovali i članovi Komisije za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Nezavisnog odbora za izbor i reviziju i Ureda za pritužbe javnosti, a u okviru radne posjete Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Nakon vježbe, ministar Arsenić i policijski komesar Šut su sa saradnicima održali sastanak sa članovima navedenih komisija, na kojem su prezentirani podaci i pokazatelji o radu policije Zeničko-dobojskog kantona za protekli period, podaci o realiziranim i aktuelnim projektima, planskim aktivnostima i akcijama, te općenito aktuelnom stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

Finalizaciji zajedničke vježbe su prisustvovali i predstavnici ICITAP-a (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država), koji su izrazili zadovoljstvo kvalitetom vježbe, kao i stepenom obučenosti i uvježbanosti pripadnika navedenih jedinica.

Nakon što je pozdravio goste i prisutne, komesar Šut se u svom obraćanju osvrnuo na značaj izvedene vježbe, u kontekstu uloženih napora i aktivnosti na poboljšanju opremljenosti policijskih službenika, te uloge i značaja ICITAP-a, koji kroz programe pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država kontinuirano i bezrezervno ulaže napore na povećanju policijskih kapaciteta i podizanju standarda. Takođe je ukazao na značaj rada i djelovanja komisija, čiji su članovi prisustvovali vježbi i sastanku, te se zahvalio na svim vidovima njihove pomoći, gdje se, kako je pojasnio komesar Šut, radi o značajnoj podršci koja je u konačnici, zajedno sa drugim bitnim segmentima, dobrim rukovođenjem, kvalitetnim analizama i procjenama, te znatno intenziviranim preventivnim radom, doprinjela vidljivom unapređenju stanja bezbjednosti na području Zeničko- dobojskog kantona.

Na ovoj pokaznoj vježbi mogao se vidjeti jedan zajednički pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a ovom prilikom je pokazana i specijalistička oprema, koja je nabavljena u proteklom periodu i koja je ovoj pokaznoj vježbi dala poseban kvalitet. Željeni cilj i efekat vježbe je bio da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine, tedemonstriraju specifične krizne situacije u kojim, dobro obučenii uvježbani specijalistički timovi i pripadnici ovih posebnih jedinica, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situacijupod kontrolu a postavljeni zadatak izvršavaju u cijelosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Foto: Zenit.ba