Home » ZENICA: Maturanti upoznati s mogućim zanimanjima

ZENICA: Maturanti upoznati s mogućim zanimanjima

Osnovni cilj bio je pokazati maturantima i njihovim roditeljima na jednom mjestu šta to nude srednje škole, kako bi se lakše odlučili šta upisati nakon završetka osnovne škole. Ovo je treća godina za redom da se organizuje ovakav sajam.

Samir Purić PR udruženja Zora kaže da se ovakav sajam još jedino održava u Banja Luci. Njegov cilj je uskladiti upisnu politiku, odnosno napraviti balans na tržištu rada.

– Svi dosadašnji sajmovi su protekli sjajno. U komentarima koje smo dobili saznali smo da je najveći problem maturantima u osnovnim školama što oni ne znaju koji programi postoje u srednjim školama i ovo im je idealna prilika da se upoznaju i u direktnom kontaktu sa učenicima saznaju detalje obrazovanja u tim školama– kaže Purić.

Sajam je podržao i Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona. Direktorica Munevera Selmanović ističe da je ovaj sajam izuzetno koristan.

–U ovom periodu oko 4.000 učenika će tražiti svoje mjesto u srednjim školama i tražiti svoje interesovanje, razmišljati o tome šta će upisati. Mislim da je najvažnije da djeca sa roditeljima procjene kakve afinitete imaju i šta da upišu – kaže Selmanović.

Faktor