Home » Zenica: Mještani Puhovca sami napravili sportski teren jer vlast nije reagovala

Zenica: Mještani Puhovca sami napravili sportski teren jer vlast nije reagovala

Nakon nešto više od godinu Gradska uprava Zenice nije dala mišljenje o izgradnji novog igrališta, mještani Puhovca su se sami angažovali i za veoma kratko vrijeme udruženim snagama napravili sportski teren s tribinom, piše klix.ba.

Ideja za izgradnju mjesnog igrališta stara je nekoliko godina, a nakon što je uništeno u poplavama 2014. godine, djelimično je sanirano prije dvije godine uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U razgovoru za Klix.ba mještanin Rifet Spahić je kazao da je predsjednik mjesne zajednice Senad Pašalić napravio projekt izgradnje novog igrališta te ga predao u Gradsku upravu Zenice sa zahtjevom za izgradnju, ali odgovora nije bilo,.

“Više od godinu gradska administracija se nije oglasila po navedenom zahtjevu. Mi smo odlučili poduzeti aktivnosti i vlastitim snagama izgraditi mjesni stadion. Na samom početku, prije započetih aktivnosti obratili smo se za pomoć našoj sugrađanki dr. Selvedini Sarajlic-Spahic, koja je rodom iz Puhovca i zamolili za finansijsku pomoć. Vrlo rado je prihvatila tu ideju i obećala da će lično učestvovati u ovoj akciji i da će zamoliti svoje prijatelje koji učestvuju u humanitarnim aktivnostima da pomognu”, govori Spahić.Kako je vrijeme odmicalo, igralište u Puhovcu je uz pomoć donatora dobijalo svoj novi izgled. Spahić ističe da je doprinos svih mještana ono što je najznačajnije u ovom projektu.

“Mještani su svojim ličnim zalaganjem nastojali smanjiti troškove koliko god je to moguće. Omladina je danima radila na izgradnji tribina, sanaciji ograde i drugim aktivnostima koje smo provodili. Veliki doprinos su dali i mještani koji se bave zanatskim poslovima”, dodaje Spahić.

Do završetka radova je ostalo još nekoliko detalja, a koji podrazumijevaju i uređenje okoline stadiona. No, mještani na namjeravaju tu stati.

“Pored stadiona želimo napraviti igraonicu za manju djecu sa svim sadržajima i trenutno smo u aktivnostima oko uređenja terena za postavljanje tih sadržaja. Naš društveni dom je u devastiranom stanju, pa nam u budućnosti predstoje aktivnosti i oko njegove sanacije. Smatramo da omladina i djeca koja žive na selu imaju pravo na sadržaje koje imaju i njihovi vršnjaci koji žive u gradskoj sredini, ili bar na dio tih sadržaja. To je pored dobre putne infrastrukture jedan od preduslova da omladina ostaje da živi na selu”, zaključio je Spahić.

Klix.ba