Home » Zenica: Mještani Smajića blokirali put zbog sječe šume

Zenica: Mještani Smajića blokirali put zbog sječe šume

Stotinjak mještana Smajića i sela koja gravitiraju Bistričaku kod Zenice jutros su blokirali lokalni put koji povezuje njihova sela sa magistralnim putem M-17. Kako navode mještani, na ovaj korak su se odlučili nakon bezuspješnih upozorenja nadležnim da prestane sječa šume na tom području koje je u maju 2014 pretrpjelo velike štete zbog pojave klizišta i nakon čega je to područje proglašeno crvenom zonom.

Nadležni kantonalni inspektor  izašao je na teren i na 48 sati zabranio sječu šume Šumsko-privrednom društvu ZDK.  U tom periodu nadležne gradske službe Zenice trebaju obilježiti vodozaštitnu zonu na ovom području. Mještani su odlučni da istraju u odluci da se skroz zabrani sječa šume jer, kako navode, nije samo ugrožena voda nego i životi mještana koji su 2014 godine preživjeli  velike prirodne nepogode. Svoj zahtjeve uputit će Vladi ZDK koja je vlasnik Šumsko-privrednog društva koje vrši sječu i odvoz šume sa područja tzv nemilskog sliva.

  Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

U Vladi ZDK spremni za traženje najpovoljnijeg rješenja

600_1476093081himzo-smajic

U resornom kantonalnom ministarstvu ističu da je na lokalnim vlastima u Zenici obilježavanje vodozaštitnih zona. O ostalim problemima mještana tzv nemilskog sliva spremni su razgovarati i tražiti najbolja rješenja, kazao je za BHRT Himzo Smajić, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva ZDK.

 

 

BHRT