Home » ZENICA: Održana komemoracija novinaru Esadu Hećimoviću

ZENICA: Održana komemoracija novinaru Esadu Hećimoviću

U velikoj sali Grada Zenice održana je komemoracija novinaru Esadu Hećimoviću.

Na komemoraciji je prisustvovao veliki broj prijatelja, radnih kolega, novinara iz cijele Bosne i Hercegovina, te članova porodice.

IMG_1754

Prisutnima se na početku obratio Nedžad Latić koji je istakao: “Mi smo bili istinske kolege. Ja sam učio od njega puno više nego on od mene. Novinarstvo je ostalo bez jednog velikana, jednog iskusnog i izvanrednog novinara i daj Bože da se u novim generacijama pojavi još jedan Esad Hećimović, između ostalog je dodao Latić.
Rahmetlli Esad Hećimović je dio svoje karijere proveo obnašajući funkcije u listu “Oslobođenje”, te se tako itekako mnogo vezao za kompletnu redakciju, što ukazuju i pozitivne riječi glavne i odgovorne urednice Vildana Selimbegović: “Naša saradnja je počela od trenutka kada je došlo do ideje pokretanja časopisa “Dani”. Mnogo smo radili, a ja sam mnogo vremena provodila u domu njegove porodice te sam na taj način uspjela da upoznam i Esu i njegovu suprugu i kćerku. Eso je dobrio nagradu “Novinar godine”, a nije mala stvar kada vam kolege dodijele ovaj čin. Hvala ti Eso”, dodala je Selimbegović.

Jedan od Esadovih učenika, Rasim Pavica, podijelio je uspomene i sjećanja na ovog velikana novinarstva: “Ja nisam imao priliku da mnogo godina radim sa Esadom, ali sam od njega mnogo naučio. Ove tri godine koliko sam imao priliku raditi s njim, uvidio sam da kad god smo dolazili u sukobe, Esad je uvijek bio upravu. Esad me uvijek podržavao i od njega sam naučio mnogo, što sada primjenjujem u radu sa kolegama”, dodao je Pavica, novinar i voditelj OBN Televizije.

“Želim da se sjetim jednog trenutka 1992. godine kada sam se našla u Zenici, nakon bijega i dolaska u novu sredinu i nove ljude sa potpunom neizvjesnošću. Sastala sam se slučajno sa Esom. Njegovo je prvo pitanje bilo Jeste li gladni i kako vam mogu pomoći?’ Eso, hvala ti”, dodala je Gordana Ristović-Muslija, novinarka Federalne televizije.

Tntportal.ba