Home » ZENICA: Otvoren 15. festival BH drame

ZENICA: Otvoren 15. festival BH drame

Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. jedini je festival bosanskohercegovačke dramaturgije koji se održava u BiH. Ove godine BNP otvaranjem XV Festivala slavi svoj mali jubilej, koji je osobito značajan kada se istaknu uvjeti u kojima se svih prethodnih godina održavao.

 

Otvaranje Festivala je upriličeno bogatim sadržajem, u petak, 06. maja, dokumentarnom izložbom kustosa Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Zlatana Delića o Branku Ćopiću, pod nazivom Ispod zmajevih krila u 18.15 sati u Maloj galeriji BNP-a. Također, izveden je gala koncert Kamernog simfonijskog orkestra i njihovih gostiju muzičara iz BiH i inostranstva na Velikoj sceni u 18.30 sati.

Nakon toga, Festival je zvanično otvorenim proglasio direktor BNP-a, Hazim Begagić, te najavio svečanu izvedbu festivalske premijere predstave Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u 20 sati na Hinter bini Velike scene, a u režiji Lajle Kaikčije. Poslije festivalske premijerne izvedbe predstave, upriličen je okrugli sto u kojem su učešće uzeli autor dramskog teksta Dragan Komadina, rediteljica Lajla Kaikčija, glumci ansambla predstave, a okruglim stolom je moderirao Mladen Bičanić.

Već u subotu, drugog dana XV festivala bh. drame Zenica 2016. u BNP-u nas očekuje druga predstava u takmičarskom programu i to predstava koja je netom prije Festivala osvojila prestižnu nagradu na Marulićevim danima u Splitu. 07. maja u 20 sati nas očekuje predstava Sveto S ili kako je arhivirana predstava ”Sveti Sava” u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Festival će trajati od petka, 06. maja do ponedjeljka, 15. maja.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica