Home » Zenica: Počeo 7. Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje OPENs 2017

Zenica: Počeo 7. Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje OPENs 2017

U Zenici je danas na Trgu Alije Izetbegovića otvoren sedmi Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva – OPENS 2017.

Ovogodišnji sajam održat će se pod motom “Vrijeme je za mlijeko” i trajat će od 12. do 15. oktobra.

Sajam se održava na oko 2500 metara kvadratnih natkrivenog prostora, a svoje proizvode ove godine izložilo je 259 izlagača, što je rekordan broj.

Refik Alihodžić, predsjednik Asocijacije organskih proizvođača ZDK i direktor Sajma, istakao je kako je prvenstveni cilj utjecati na svijest građana i potaknuti ih da se zdravo hrane.

– Ove godine imamo rekordan broj,tačnije 259 izlagača, koji izlažu preko 5.000 poljoprivrednih i proizvoda narodnog stvaralaštva. Ovaj sajam je mjesto gdje se u BiH okupi najviše istinskih organskih i poljoprivrednih proizvođača, a ovakvi sajmovi treba da potaknu privrednike da se bave organskom proizvodnjom. Mi smo tu prvenstveno da dignemo svijest građana o zdravoj ishrani, koja je trend u svijetu, pa se nadam da će i kod nas zaživjeti – kazao je za Faktor Alihodžić.

Majda Mujanović iz Žepča na ovom sajmu se predstavila neobičnim proizvodima od biljnih ulja u vidu sapuna i raznih preparata za njegu tijela.

– Ovo je moja prava ljubav! Danas su tu prirodni preparati za čišćenje lica, detoksifikaciju i piling. Tu je sve potrebno za kompletnu njegu lica i tijela. Svijest naše populacije još nije na tom nivou da se okrene prirodi, mada se pomaci vide iz godine u godinu. Sve ovo se proizvodi od hladno presovanih ulja – kokosovog, maslinovog, ricinusovog – kazala je Mujanović.

Ovo je odlična prilika za sve ljubitelje organske proizvodnje i domaćih proizvoda da pronađu nešto za svoj ukus, a svi posjetioci imali su priliku da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Faktor.ba/Zenit.ba