Home » Zenica: Predavanje „OD VELIKOG PRASKA DO NAŠIH DANA“

Zenica: Predavanje „OD VELIKOG PRASKA DO NAŠIH DANA“

U srijedu, 4.10.2017. u Velikoj sali Gradskog vijeća s početkom u 18,30h, biće održano predavanje pod naslovom „Od velikog praska do naših dana“. Predavanje ima za cilj dati naučne odgovore na pitanja o nastanku univerzuma, a s aspekta moderne fizike. Predavač je dr Denis Parganlija.

Denis Parganlija je rođen u Zenici gdje je zvaršio osnovnu školu i Prvu gimanziju. Nakon diplomskog i doktorskog studija atomske fizike u Frankfurtu, prešao je u Beč na Institut za teorijsku fiziku gdje i sad radi. Uža oblast njegovog profesionalnog interesa su elementarne čestice, njihovo međudjelovanje i svemir kratko poslije Velikog praska. Sretno oženjen, otac dvoje djece.

  Vlada ZDK uputila preporuku da zeničke škole prilagode nastavu vremenskim prilikama

Važno je napomenuti da je predavanje osmišljeno tako da ga mogu pratiti i oni koji nisu stručnjaci u oblasti fizike, a s nakanom da naučna saznanja približe običnom građaninu. Prema riječima samog dr Parganlije predavanje će biti zanimljivo i razumljivo svima, bez obzira na stručnu spremu i godine starosti. Također navodi da su ovakva predavnja u razvijenem zemljama već odavno praksa, i da je organiziranje ovog događaja odraz njegove želje  da u svom gradu, svojim sugrađanima prenese bar dio svog stečenog znanja i iskustva.

Ulaz je slobodan i svi su dobro došli.