Home » Zenica: Predstavljena replika Bilinopoljske izjave na 818. godišnjicu njenog potpisivanja

Zenica: Predstavljena replika Bilinopoljske izjave na 818. godišnjicu njenog potpisivanja

U Parku Kulina bana, u neposrednoj blizini stadiona Bilino Polje, danas je povodom 818. godišnjice njenog potpisivanja svečano otkrivena replika Bilinopoljske izjave, koja predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata srednjovjekovne Bosne.

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, je prilikom današnje svečanosti, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, kazao da je ovo značajan datum u historiji, koji govori o višestoljetnoj državnosti Bosne i prošlosti grada Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Park smo danas obogatili još jednim historijskim eksponatom i to replike Bilinopoljske izjave i time smo ostvarili naš korak dalje ka cilju da obogatimo ovaj park značajnim historijskim eksponatima. Pored ploče Kulina bana, tu je i ploča sudije Gradiše, ploča Povelje Kulina bana i Bilinopoljska izjava”, kazao je Kadrić.

Dodao je da su ovim eksponatima omogućili građanima, učenicima, studentima, turistima i gostima da na ovom mjestu upoznaju našu prošlost koja se mora njegovati.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Krajnji cilj je da se ozvaniči naziv Park Kulina bana, da se izgradi i postane turističko mjesto za sve goste”, dodao je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice Vladimir Franjić je pojasnio da im u stvaranju historijskog parka pomažu Gradska uprava i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koje su obećale i u budućnosti učestvovati u ovom projektu, koji za cilj dalje ima raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rješenje budućeg izgleda parka.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Poručeno je da je Kulin ban zaštitio tadašnju Bosnu od neprijatelja koji su razarali sve pred sobom, a gradonačelnik Kasumović je kratko kazao da svi trebaju pokazati hrabrost, vizionarstvo i odlučnost kao i Kulin ban.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Bilinopoljskom izjavom su poglavari bosanske crkve pred izaslanikom rimskog pape Ivanom de Kazamarisom izjavili da se odriču hereze, odnosno, izbora vjere.

Klix.ba