Home » Zenica pristupila Projektu LIFE

Zenica pristupila Projektu LIFE

Danas je u Zenici, u prisustvu britanskog ambasadora i delegacije IFC, ozvaničen početak implementacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom Projekta gradska uprava će sa ekspertima IFC-a raditi na identifikaciji prilika za smanjenje administrativnog opterećenja na privredu u Zenici, a poseban fokus će se staviti na pojednostavljenje i ubrzanje procedura, te smanjenje troškova kod registracije novih poduzetnika. Također će biti uspostavljen sistem evidencije investitora i izrađen investicioni profil Zenice koji će ponuditi konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije za  investitore, uključujući skice lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije. Uvođenjem sistema postinvesticione podrške, te aktivnim prikupljanjem informacija s terena kroz posjete aktivnim privrednim subjektima na području grada, gradska uprava će kontinuirano raditi na unapređenju poslovnog okruženja čineći ga atraktivnijim za održanje postojećih i privlačenje novih investicija.

  Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

Projektom LIFE će poslovne procedure gradske uprave biti dodatno unaprijeđene kroz poboljšanja postojećeg elektronskog registra administrativnih postupaka, koji će sada imati informacije i o privrednim poticajima koje Grad nudi, te biti pripremljen za primjenu modela e-uprave. Registar će biti dostupan na zvaničnoj internet stranici Grada i sadržavat će sve informacije potrebne građanima i privrednicima Zenice o tome na koji način mogu podnijeti određeni zahtjev, kojem organu, koje dokumente treba priložiti, u kojoj formi, te u kojem vremenu će zahtjev biti riješen i kolike su takse za njegovo provođenje.

Međunarodna finansijska korporacija – IFC aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u Bosni i Hercegovini više od 10 godina, a Projektom LIFE, u protekle 2 godine, uspješno su provedene reforme u 13 lokalnih zajednica, širom Bosne i Hercegovine. Grad Zenica, zajedno sa još 7 gradova i općina koje su obuhvaćene trećim krugom implementacije Projekta LIFE, će okončati predviđene projektne aktivnosti do kraja ove godine.

Zenica.ba