Home » Muftijstvo zeničko: Priznanje “Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” uručena prof. dr. Enesu Ljevakoviću

Muftijstvo zeničko: Priznanje “Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” uručena prof. dr. Enesu Ljevakoviću

Zamjenik reisul-uleme te fetva-i emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dugogodišnji profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Enes – ef. Ljevaković, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević”, koje su mu Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica dodjelili povodom 140 godina od rođenja Muhameda ef. Serdarevića.

Ljevakoviću, koji je rođen 1959. godine u Tešnju, ovo je priznanje na svečanoj akademiji u Sultan-Ahmedovoj/Čaršijskoj džamiji u Zenici, večeras poslije jacija-namaza, uručio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Komisija za dodjelu ove nagrade i priznanja, kojom je predsjedavao muftija Dizdarević, a na prijedlog Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, jednoglasno je odlučila da ovogodišnji laureate bude prof. Ljevaković za “istaknuti rad na polju znanja i šerijatskog prava”.

-Svako društvo egzistira, zasniva se na određenim vrijednostima i te vrijednosti jesu “malter” koji čuvaju zajednicu na okupu. Ono što predstavlja temeljnu vrijednost svakog društva ili dominantno bošnjačko-muslimansko društvo, jeste znanje.

Bošnjaci-muslimani su zajednica koja svoje vrijednosti izvlači iz znanja, iz objave. Naravno, mi na različite načine nastojimo predstavljati one ličnosti koje su personificirali i slijedile te vrijednosti. Muhamed Seid Serdarević jeste od tih ličnosti; naš jedan od najistaknutijih primjera, koji je rođen i odrastao u Zenici, a školovao se u Sarajevu – istakao je muftija Dizdarević.

To je, dodao je, posebno važno u današnje vrijeme, u kojima se “neznanje potura pod znanje; gdje se laž potura pod istinu; gdje se nekompetencija potura pod kompetenciju” te je fundamentalna obaveza da prepoznamo ličnosti koje su na najautentičniji način sljedbenici vrijednosti znanja.

-Profesor dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme i fetva-i emin IZBiH, moj profesor na fakultetu, uistinu, predstavlja i simbolizira te vrijednosti za koje se zalažemo i za koje se borimo- istakao je Dizdarević.

Priznanje ”Plaketa Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodjeljuje se uglavnom samo jednom godišnje domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, za njihov doprinos u razvoju naučne misli te za izuzetan dugoročan i kontinuiran doprinos razvoju i afirmaciji Islamske zajednice BiH u cjelini.

Laureat prof. Ljevaković istakao je kako mu je čast što je dobitnik ovog, “velikog i cijenjenog priznanja”, čija vrijednost proističe iz nekoliko elemenata, a to je ko daje priznanje, u ime koga, koji je naslov te kome i zbog čega.

-Cijenim da su, u ovom slučaju, svi ovi elementi na visokom nivou. Raniji dobitnici ovog priznanja naše su istaknute ličnosti, alimi…S druge strane, ovo priznanje dodjeljuje Muftijstvo zeničko i MIZ Zenica, što ovom priznanju daje dodatni značaj te, prije svega, časno ime muderrisa Muhameda Seida Serdarevića- istakao je Ljevaković.

Svečana akademija je završni program obilježavanja 140 godina od rođenja velikog bosanskohercegovačkog i zeničkog alima Muhameda Seida Serdarevića, čija godišnjica je godišnjica rođenja, prema Tezkiretnami IZBiH, uvrštena u obilježavanja godišnjica, napomenuo je Ljevaković, “prve kategorije za ličnosti koje su imale najširi i opći značaj za islam, muslimane i IZBiH”.

-Muhamed Seid Serdarević radio je i djelovao u izuzetno složenim, zahtjevnim i izazovnim okolnostima, a svojim je radom doprinio da muslimani na što bezbolniji i što lakši način prijeđu iz jednog kulturno-civilizacijskog okruženja u drugo kulturno-civilizacijsko okruženje.

Svojim pozivom, radom, prijedlozima i vizijom reforme unutrašnjeg školskog sistema, prije svega u mektebima i medresama, znatno je doprinio da učenici, kada završe mekteb ili medresu, mogu se uključiti u državne škole. Posebno bih naznačio njegov poziv da se svi udžbenici pišu na našem, bosanskom jeziku- podvukao je Ljevaković.

Muhamed Seid Serdarević rođen je 8. decembra 1882., a umro je 26. maja 1918. godine.