Home » ZENICA: Radnici preduzeća “Metalno” ne odustaju od svojih uslova

ZENICA: Radnici preduzeća “Metalno” ne odustaju od svojih uslova

Radnici zeničkog preduzeća “Metalno” od mjeseca decembra 2015. godine obustavili su proizvodnju. Radnici nezadovoljni trenutnim stanjem u preduzeću u što spada kašnjenje 12 plata i neuplata doprinosa, odlučni su da neće početi sa proizvodnjom dok im se ne uplate dvije od 12 zaostalih plata.

Istim povodom, nekolicina radnika “Metalnog” okupili su se ispred preduzeća, odlučni da traže ispunjenje svojih zahtjeva, a u toku mirnog protesta se u upravi zgrade održavala Skupština na kojoj se odlučivalo o imenovanju novog upravog odbora.

“Očekujemo da riješe našu standardnu situaciju. Najveći problemi su ti što nam nisu uplatili naših 11 plata, 4 do 5 godina PIA, zdravstva i šta možemo više očekivati. Od radnika su napravili sadaku, da nam Općina daje humanitarnu pomoć. Ne radimo od prošle godine jer smo tražili našu jednu i po platu, a i danas su ti zahtjevi ostali isti, ali niko od Uprave društva i nadzornog odbora se ne oglašava”, istakao je Mirnes Škaljo, radnik preduzeća “Metalno”.

Kako su istakli radnici, preduzeće “Metalno” ima jake kapacitete, kakvih nema u Evropi, firma i radnici su bili sposobni za izgradnju mostova, kao i svih djelatnosti ovog tipa, te smatraju da firma nudi mogućnost uspostave poslova od sitne do krupne bravarije.

“Uzet ćemo mašine iz firme, pa brokerske kuće nek uzmu prazne hale da prodaju jer nismo mi njima dužni oni su nama”, ističe Mirnes Škaljo, radnik koji već 10 godina radi u zeničkom preduzeću, te dodaje da ne idu sa protesta dok se ne riješi glavni problem.

U toku dana realizirana je 20. sjednica Skupštine dioničkog društva “Metalno” i dnevni red je bio razrješenje starog saziva i imenovanje novog saziva nadzornog odbora, na kojem je bilo zastupljeno šest tačaka dnevnog reda.

“Pokupljeni su glasački listići dioničara i odbor za glasanje, sada se sređuju podaci i prezentovat će se rezultati. Razješenje starog sastava i imenovanje novog je nepotrebno i moje mišljenje je da ne donosi ništa kvalitetno ovom društvu. Mi smo pokušavali da osposobimo rad Metalnog, a ja sam bio kandidat za v.d. generalnog direktora koje nisam htio da prihvatim dok se ne steknu minimalni uslovi. Milion KM je bilo potrebno da se uloži svježeg novca da Metalno krene da radi, te smo dobili jednu konačnu i jasnu informaciju od većinskih vlasnika, koji kažu da više nisu voljni da ulažu u ovo dioničko društvo nijednu konvertibilnu marku”, istakao je Salih Šljivo, vršilac dužnosti i izvršni direktor komrcijalnog sektora u dioničkom društvu “Metalno” Zenica.

072Info