Home » Zenica: Skandalozna 11.-julska poruka đakona Srpske pravoslavne crkve, zbog reakcija oko 21 sat obrisao status

Zenica: Skandalozna 11.-julska poruka đakona Srpske pravoslavne crkve, zbog reakcija oko 21 sat obrisao status

Vladimir Rajak, đakon, zaposlen u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), u Crkvenoj opštini Zenica, danas je šokirao mnogobrojne poznanike komentarom na društvenim mrežama. U danu kada sav normalan svijet obilježava Dan sjećanja i Dan žalosti zbog žrtava genocida u Srebrenici, on je popodne (oko 16h) napisao:

“muslimani, hrvati i šiptari, sram vas bilo do veka! Lažju se hranite! ISTINA JE VEČNA!”

Ne ulazeći u sam sadržaj skandalozne poruke-statusa, očigledno je da đakon Rajak dobro zna upotrebljavati velika i mala slova, pa svjesno narode sa kojima živi u Zenici navodi malim slovima, i to na ovakav način.

Da se ne radi o slučajnosti ili nečemu isprovociranom, pokazuje raniji, subotnji status đakona Rajaka, a to je link ka pjesmi izvjesnog benda VIZANT – Nebo orlova (Republika Srpska), čiji stihovi, između ostalog, glase (preneseno sa originalnog linka, ćirilićno):

Сред огња и мача, земљо праотаца
Десна руко Србина,
Из твојих рана истече
крвава вода и Дрина.

Сред ноћи и дана, Твртковог љиљана
Тврђа од Баш-челика,
Из твојих груди чује се
Живјела Србија Велика,
Из твојих груди чује се
Живјела Србија Велика.

Гдје је крста и звона, отаџбина постаће
На капији запада Српски војник остаће,
Водо Дрине и Саве – сузо Светога Саве
Ти што појиш вукове, у сред земље букове.

Zabrinjavajuće je da, u gradu u kojem Srpska pravoslavna crkva ima sjajnu saradnju sa ostale tri vjerske zajednice (islamska, katolička, jevrejska) uokviru zajedničkog Međureligijskog vijeća – Odbora za međureligijsku saradnju, jedan službenik SPC-a javno iznosi ovakve stavove. U gradu u kojem SPC i srpsko kulturno društvo Prosveta zajedno sa prijateljima organizuju niza kulturnih i manifestacija zajedništva, nije sigurno u redu da jedan ovakav “službenik” propagira mržnju i nesaradnju sa ostalim zajednicama.

Pokušali smo kontaktirati zvaničnike SPC u Zenici, ali nije bilo odgovora na javno objavljenim kontaktima. Želimo vjerovati da će zvaničnici SPC reagovati na ovakav, vjerovati je, pojedinačni i izolovani slučaj, piše Zenicablog.

Nakon žestokih, te uglavnom neprimjerenih komentara na društvenim mrežama, đakon Rajak je iza 21 h obrisao svoj “sporni” status, ali ga nije zamijenio izvinjenjem sugrađanima SVIH vjera i nacija, koje je uvrijedio svojim javno izrečenim nacionalističkim stavom. Želimo vjerovati da će, ipak, pošto je sačuvan DOKAZ njegovog stava i javno napisanog mišljenja, reagovati Odbor za međureligijsku saradnju i Srpska pravoslavna crkva – Crkvena opština u Zenici.  

Tokom noći oglasio se i Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici:

Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici – OMS pri MRV BiH

Đakon Rajan nije član Odbora za međureligijsku saradnju. Mi izražavamo svoje žaljenje zbog ovog “statusa” gosp. Rajana i reagovat ćemo poslije susreta sa svim vjerskim čelnicima koji čine OMS. Ovo nije stav Srpske Pravoslavne crkvene općine u Zenici niti zeničkih paroha koji čine Odbor za međureligijsku saradnju i mnogostruko doprinose izgradnji međureligijskog dijaloga! Apaliramo na građane Zenice da čuvaju mir i toleranciju!

Zenicablog