Home » ZENICA: Stanići su ostali dužni novac Metalnom

ZENICA: Stanići su ostali dužni novac Metalnom

 

Mi smo zahtijevali od Kantonalnog suda u Novom Travniku da se novac naplati pljenidbom imovine Stanića, kazao je Šišić

Preduzeće Metalno d.d. Zenica u fokus javnosti došlo je sa velikim protestima radnika, kojima nisu uplaćene zarađene plaće i doprinosi. Firmi su blokirani računi, a proizvodnja je prestala. Metalno je dovedeno u težak položaj zbog poslovnih partnera koji nisu plaćali novac za poslove koje je uradilo zeničko preduzeće. Jedan takav posao bio je i sa firmom Barit iz Kreševa, čiji je većinski vlasnik Goran Stanić.

Naime, Metalno Zenica 2009. godine izgradilo je fabriku za proizvodnju žubke, maltera i ljepila te krečanu za potrebe Stanićeve firme Barit. Svi radovi završeni su u dogovorenom roku i nije bilo primjedbi. Nakon što je Metalno ispostavilo račun, Barit nije platio dogovorenu sumu, a potom je firma iz Zenice podnijela tužbu. Metalno je 2011. dobilo presudu protiv Stanića, a dio duga je otplaćen kompenzacijama.

Kako je za Faktor objasnio direktor Metalnog d.d. Zenica Semiz Šišić, ostalo je oko 10.000 KM glavnice i oko pola miliona KM zatezne kamate.

– Mi smo podnijeli i krivičnu prijavu protiv firme Barit, jer su oni svoju imovinu, odnosno fabrike koje smo izgradili, prebacili drugim firmama poput Stamala, koji je također u vlasništvu Gorana Stanića. Sada je slučaj da Barit nema više imovine i sredstava i da je sve na firmi Stamal. Tužilaštvo je odbacilo naš zahtjev, tvrdeći da nema elemenata za krivičnu prijavu – rekao je Šišić.

Brend Stamal, koji pominje Šišić, ustvari je firma BFS Gesellschaft fur Franchise-Systeme d.o.o. Sarajevo, čija je direktorica Sanela Kozadra koja je bila i izvršna direktorica Feroelektra. Radnici Feroelektra upravo godinama optužuju Gorana Stanića za pljačku i uništavanje ove firme. Kao osnivač firme BFS Gesellschaft fur Franchise-Systeme d.o.o. Sarajevo, u registru poslovnih subjekata, navodi se firma BFS Logistik iz Švicarske. Podataka o švicarskoj firmi nema, jedino je poznato da su oni osnivači Tvornice vapna Kreševo, firme K.F.K. – PLIN d.o.o. Kreševo, čija je direktorica također Sanela Kozadra, kao i firme SA DAGITIM, čiji je direktor Đoko Okuka, osoba također povezana sa Feroelektrom.

– Stanići drže cjelokupno Kreševo, sve je njihovo, čak i Općina. Više puta pisali smo urgenciju Kantonalnom sudu u Novom Travniku, ali jednostavno nismo uspjeli ništa uraditi. Dok Stanići drže primat u Srednjobosanskom kantonu, dotle iz suda nema odgovora – dodaje Šišić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)