Home » Zenica: U četvrtak promocija knjige “Izborna samoprevara naroda”

Zenica: U četvrtak promocija knjige “Izborna samoprevara naroda”

Dana 25.05.2017. godine (četvrtak) u velikoj sali Grada Zenica, sa početkom u 18 sati, održat će se promocija knjige “Izborna samoprevara naroda”, čiji su autori dr.sc. Taib Spahić i mr. Ramo Isak.

Ova knjiga na jedinstven način prikazuje svu kontradiktornost jednog izbornog procesa, u kojem su, po pravilu, istinski gubitnici uvijek građani. Pri tome autori ne posmatraju izborni proces kao formaliziranu proceduru, već su im u prvom planu etički principi, zaštita ljudskih prava i sloboda, te poboljšanje kvaliteta života stanovnika lokalne društvene zajednice.

Uz zanimljiv publicistički karakter koji predstavlja cjelovitu izbornu proceduru jednog lokalnog izbornog procesa, knjiga je utemeljena i na stručno-naučnoj osnovi Hegelovih dijalektičkih zakona koji se odnose na jedinstvo i borbu suprotnosti i negaciju negacije, te na Mauerovom ciklusu otpora promjenama. Knjiga se ne bavi pojedincima, niti populističkim senzacionalizmom, nego indikatorima kvaliteta života u lokalnoj zajednici, a svaki građanin ili politički subjekt u njoj može pronaći dio rješenja za svoje buduće izborno ponašanje i bolji život u demokratskom društvu, a gradska administracija formulu za svoj rad u skladu sa zakonom i principima poštivanja ljudskih prava i sloboda i dostojanstva svakog građanina.

Zenit.ba