Home » ZENICA: ViK proslavio Dan preduzeća

ZENICA: ViK proslavio Dan preduzeća

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenice (ViK), povodom 22. marta – Dana preduzeća i Svjetskog dana voda, organiziralo je druženje za svoje zaposlenike i poslovne partnere, na kojem je direktor Ekrem Kahriman istakao kako su imali još jednu uspješnu poslovnu godinu. Prošle su godine vodom opskrbljivali oko 80.000 stanovnika, odnosno 27.380 domaćinstava i 2.384 privredna subjekta. Cijena vode je samo 40 feninga po metru kubnom i najniža je u BiH.

Uspješna godina
Uspješna godina

-Zenica već 12 godina ne zna za redukciju vode, a građani već pet godina ne piju Babinu rijeku. Više i ne razmišljamo da može biti redukcije vode u Zenici, nego o širenju mreže- kazao je Kahriman, koji je dodao da su tokom prošle godine iz vlastitih sredstava investirali 694.426 KM i 218.804 KM gradskog novca, te još aktivirali stalna sredstava u iznosu od 1.244.124 KM.

Za nove vodovodne instalacije utrošeno je pola miliona KM, a za kanalizacione 600.000 KM te oko 140.000 KM za građevinske objekte i mašine. Preduzeće je, kaže, pratilo radove na Glavnoj gradskoj magistrali (GGM) i širilo svoju mrežu, između ostalog, i prema ruralnim dijelovima grada, naseljima Kelave i Gornji Čajdraš.

Druženje s zaposlenicima i prijateljima
Druženje s zaposlenicima i prijateljima

Počela je implementacija i regionalnog projekta „Plava voda“, koji košta oko 40 miliona KM, a za što su već osigurana kreditna sredstva. Od tog će iznosa 34,64 odsto finansirati Grad Zenica, odnosno ViK, a 17,5 odsto i Zeničko-dobojski kanton, u ime Zenice. Realizacijom ovog projekta ViK će imati na rasplaganju čak 350 litara vode u sekundi, čime će problem snabdjevanja grada kvalitetnom vodom biti riješen za duži period. Sada raspolažu sa 240 litara i uspijevaju podmiriti potrebe svih potrošača. Potpisan je i ugovor o konsultantskim uslugama za projekt „Vodosnabdjevanje i odvodnja BiH II“, kojim će biti sanirana kompletna mreža ViK-a, a za što će biti utrošeno 21,5 miliona KM.

-Od tog iznosa, 9,5 miliona KM je povoljan kredit kod KfW-a (Razvojna banka Njemačke), na period od 12 godina i uz kamatnu stopu od 1,7 odsto. Kredit će isplatiti ViK, dok su ostatak, 12 miliona KM, grant sredstva- istakako je Kahriman.

Redakcija