Home » Zeničani za petak spremaju likovnu izložbu povodom 25. godišnjice od smrti Ljube Perčinlića

Zeničani za petak spremaju likovnu izložbu povodom 25. godišnjice od smrti Ljube Perčinlića

Župnik crkve svetog Ilije Proroka u Zenici fra Marko Kepić i akademski slikar Muhamed Bajramović odabrali su radove znamenitog zeničkog slikara Ljubomira Ljube Perčinlića, koji će u petak, 24. februara s početkom u 19 sati, a povodom 25. godišnjice od smrti tog umjetnika, biti izloženi u Galeriji “Fra Ljubo Hrgić” u Župnom uredu Zenica.

Izložba će, nakon otvaranja, posjetiteljima biti dostupna i narednih 10-ak dana. Osim likovnih radova, bit će izložena i jedna skulptura pomenutog umjetnika.

– Perčinlić svakako pripada bosanskohercegovačkoj avangardi moderne umjetnosti, o čemu su svoj sud dala recentna likovna kritika sa prostora bivše Jugoslavije i BiH. On pripada bh. generaciji koja se, u velikoj mjeri, bavila savremenom umjetnošću i oni su bili ti koje su, kasnije, slijedile mlađe generacije – kazao je Bajramović.

On smatra da je fra Ljubin doprinos razvoju likovne umjetnosti nemjerljiv, kada je u pitanju Zenica, ali i BiH te šire. Njegova se djela nalaze u najvećim likovnim galerijama bivše Jugoslavije – Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu…

Bajramović je napomenuo da će biti izloženi radovi ovog umjetnika iz privatnih galerija u Zenici.

Mada se, dodaje, radi o “malom i skromnom izložbenom prostoru”, radove koje će izložiti “mogu predstavljati Ljubu u najboljem svjetlu, jer izložene slike dovoljno govore o određenim fazama njegovog stvaralaštva”.

– Ljubo se bavio i skulpturom. U Zenici postoji jedna velika realizirana njegova skulptura u otvorenom prostoru na Institutu “Kemal Kapetanović” – napomenuo je Bajramović.

Dodao je i kako je 25 likovnih radova Ljubomira Perčinlića, do rata, bilo izloženo u sklopu stalne postavke u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici te da je bio jedan od tri umjetnika čija su djela krasila ili još uvijek krase prostor BNP-a.

Druga dva umjetnička djela, koja su na prijedlog arhitekte Zlatka Ugljena ukrasila zgradu BNP-a, bile su skulptura na ulazu u zgradu Dušana Džamonje te tapiserija Jagode Buić, koja krasi Veliku scenu. Bajramović ističe kako je vrijeme da i djela Ljube Perčinlića, a koja se “nalaze negdje u podrumu BNP-a”, budu restaurirana te ponovo izložena u foajeu BNP-a.

Fra Marko je napomenuo kako su većinu djela za izložbu uzeli od umjetnikove sestre, Tončike Perkučin, a neka su djela dobili i iz Galerije “Ovnak” iz Viteza, Muhameda Bajramovića te jednu sliku pejzaža od Denisa Bajramovića.

– Tako da smo napravili jedan opus – u biti pregled Ljubinog stvaralaštva. Moja je ideja bila da Ljubin rad valoriziramo u Gradu, da se da naglasak koji bi bio poticaj da se, možda, o njegovim djelima u pozorištu da veća briga te da se neka djela spase i vrate u postavku. Nadam se da to može biti poticaj svemu tome, ali, sada, kako će to i Grad prepoznavati – kazao je Kepić.

Perčinlić je rođen 28. maja 1939. godine u Zenici, a preminuo je 7. septembra 1998. godine u Zagrebu (Hrvatska), u koji se preselio tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Akademiju likovnih umjetnosti diplomirao je 1966. godine u Beogradu, nakon čega se vratio u Zenicu te predavao u Gimnaziji, a od 1975. godine bio je i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Počeo je izlagati još prije nego je okončao studije, a u zemlji i inostranstvu skupio je 59 samostalnih te 90-ak zajedničkih izložbi slika, crteža i skulptura.