Home » Uprava policije ZDK prva u BiH potpisala sporazum o transparentnosti zapošljavanja

Uprava policije ZDK prva u BiH potpisala sporazum o transparentnosti zapošljavanja

Transparency International BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas su u Zenici potpisali sporazum o saradnji kojim će biti omogućena potpuna transparentnost prijema policijskih službenika.

Zeničko-dobojski kanton je prvi u BiH koji je potpisao ovakav sporazum te omogućio transparentan proces prijema policijskih službenika.

Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je kazao da su primjenom ovog pravilnika željeli povećati transparentnost procesa te je pozvao sve medije i javnost, kao i NVO, da isprate proces prijema 125 policijskih službenika.

“Primjena novog pravilnika podrazumijeva nemogućnost stvaranja bilo kakvih prilika za nepotizam, utjecaj na komisiju i bilo kakvih ‘veza i štela’. Da bi sve ovo imalo neki monitoring i kako mi ne bismo ovo ocjenjivali, a naš jedini cilj jeste primiti 125 policijskih službenika, uključili smo i predstavnike medija i Transparency International čiji je primarni cilj borba protiv korupcije”, kazao je Šut.

Izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić je izjavila da će ova institucija u narednom periodu pratiti proces te u konačnici ocijeniti čitav proces i rad MUP-a ZDK.

“Mi se već 20 godina bavimo borbom protiv korupcije u BiH i znamo da je proces zapošljavanja u javnom sektoru jedna od najrizičnijih oblasti, a to govore i prijave koje dobivamo u velikom broju od naših građana. Apelovali smo na različite institucije da procese zapošljavanja učine što transparentnijim, da proces ocjenjivanja i kriterija bude što objektivniji i zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo sporazum na inicijativu komesara i MUP-a ZDK”, izjavila je Korajlić.

Dodala je kako ne mogu unaprijed govoriti o transparentnosti, ali da će biti tu, pratiti procese, informisati kandidate kako da podnesu prijave ako utvrde neregularnosti te u konačnici ocijene transparentnost zapošljavanja u MUP-u ZDK.

“Smatramo da je ovo dobra praksa i da se institucije trebaju otvoriti, uspostaviti saradnju s onima koji im mogu ponuditi konkretna rješenja i samim tim da oni mogu biti dobar primjer za druge. MUP ZDK je prvo ministarstvo unutrašnjih poslova u FBiH koje je potpisalo ovaj sporazum”, dodala je Korajlić.

Na kraju je naglasila da se upravo veliki broj prijava građana u proteklih 10-ak godina odnosio na neregularnosti prilikom zapošljavanja u državnoj upravi, policijskim agencijama i institucijama.

Autor: E.Mehić/Klix.ba