Home » Zenički Mašinski fakultet 7. naučno-stručnu konferenciju održat će u Budvi

Zenički Mašinski fakultet 7. naučno-stručnu konferenciju održat će u Budvi

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, sa svojih pet inostranih partnera, od 12. do 16. septembra bit će organizator Sedme naučno-stručne konferencije “Održavanje 2022”, koja će ove godine biti održana u crnogorskim gradovima Budva, Kotor i Tivat.

Partnerski fakulteti zeničkom fakultetu ove su godine Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, Inženjerski fakultet Harran, Univerziteta Şanlıurfa u Turskoj, Mašinski fakultet Univerziteta u Mariboru (Slovenija), Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (Srbija) te Strojarski fakultet Sveučilišta u Slavonskom Brodu (Hrvatska).

-Do sada smo sa našim partnerima organizirali ukupno 21. međunarodnu konferenciju iz oblasti trendova u razvoju mašinskih konstrukcija i tehnologija pod nazivom ‘TNT konferencija’, 12. naučno-stručnih konferencija ‘Kvalitet’ iz oblasti upravljanja kvaliteta te sa međunarodnim učešćem, osam međunarodnih konferencija iz oblasti upravljanja zaštite životne sredine te brojne studentske konferencije, seminare, okrugle stolove, javne prezentacije – rekao je na pres-konferenciji dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici prof. dr Ibrahim Plančić.

Navodi da je sedma konferencija iz oblasti održavanja nastavak ove prakse te pozitivnih trendova u svim oblastima visokoškolskog obrazovanja.

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Špiro Ivošević ukazao je na velike mogućnosti institucionalne saradnje sa zeničkim fakultetom.

-Imali smo priliku da vidimo dvije kompanije koje su uvezane sa pomorskim biznisom i to u nautičkoj industriji – ‘Kristalom’ koji proizvodi opremu za nautički sektor te kompaniju ‘Derubis Yachts’ iz Viteza, koja proizvodi nautička plovila – istakao je profesor Ivošević.

Tehnički studijski program povezuju, dodao je, fakultet na čijem je čelu sa Mašinskim fakultetom u Zenici, ali i tradicija u sklopu koje su proteklih godina bili domaćini studentima Mašinskog fakulteta Zenica kroz studentske posjete.

  U centru Zenice održan predizborni skup SDA (VIDEO+FOTO)

Zenički su studenti i profesori imali priliku ploviti na njihovim plovilima te ulaziti u podmornicu, koja se koristi za obuku crnogorskih studenata. Crnogorski autori, kazao je Ivošević, dat će doprinos ovogodišnjoj konferenciji zeničkog fakulteta s 10-tak naučnih radova.

Predsjednik Naučnog odbora ovogodišnje konferencije, zenički profesor dr. Darko Petković, navodi kako su u selekciji imali više od 80 radova, od kojih su prihvaćena 64 rada.

-Pet radova, svojom tematikom i prilazom, opredijelili smo za uvodne referate. Konferencija će raditi tri dana u osam sekcija. Pored trodnevnog rada, u kongresnom centru u Budvi, jedan dan, to je 14. septembar, imat ćemo okrugli stol na temu ‘Razvoj dualnog obrazovanja u zemljama regije jugoistočne Evrope’. Peti dan konferencije imat ćemo posjetu Muzeju nautike u Tivtu, gdje će naši profesori i svi učesnici konferencije imati priliku da vide razvoj pomorstva stare Jugoslavije, u nekih 100-njak godina te da, na kraju, uđu i u samu podmornicu – napomenuo je Petković.

Naučni odbor čine profesori sa svih partnerskih fakulteta te recenzioni odbor sa 69 stručnjaka iz 10 zemalja.

Prva konferencija održana je 2010. godine te se održava svake druge godine. U dosadašnjih šest konferencija prezentovano je više od 250 naučnih i stručnih radova više od 500 autora i koautora, uz učešće brojnih učesnika iz privrede.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje konferencije je prof. dr. Fuad Hadžikadunić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.