Home » Zenički Romi skromno proslavili veliki praznik Đurđevdan

Zenički Romi skromno proslavili veliki praznik Đurđevdan

Prigodnim programom u Američkom kutku Opće bilbiloteke u Zenici, zenički su Romi obilježili današnji, svoj veliki praznik Đurđevdan. U skladu s aktuelnom, teškom situacijiom, ove su godine u muzičkom programu ugostili samo svog dragog prijatelja Harisa Abdagića, koji je program otvorio romskom himnom „Đelem, đelem“.

-Da ne bi bilo diskriminacije, moramo razvijati znanje o Romima i njihovim običajima- kazao je Abdagić, koji se rado odaziva na sve svečanosti zeničkih Roma.

Gosti na proslavi
Gosti na proslavi

-Đurđevdan slave svi, ne samo Romi, i ja koristim priliku da ovaj praznik čestitam svima. Želim im dobro zdravlje i puno sreće- kaže Salko Musić, predsjednik Udruženja građana „Romano Centro“, koje, kako ističe, ima oko 250 članova, ali vodi brigu oko 2.000 zeničkih Roma.

  Pogledajte kako izgleda unutrašnjost Islamskog centra u Zenici (FOTO)

Musić ističe da je, ponajviše zahvaljujući zeničkom gradonačelniku Husejinu Smajloviću, zadnjih godina bitno poboljšana situacija sa stambenim zbrinjavanjem ove populacije, ali i da u zadnje vrijeme sve više pažnje posvećuju obrazovanju.

U sklopu programa obrazovanja odraslih, koji realiziraju uz podršku Federalnog minisatrstva obrazovanja te zeničkom Osnovnom školom „Musa Ćazim Ćatić“, trenutno su 20 osoba upisali u osnovnu školu.

-Cilj je da završe i srednju školu i da se zaposle- kaže Musić, koji dodaje da već imaju i fakultetski obrazovanih Roma.

Redakcija