Home » Zenički Romi skromno proslavili veliki praznik Đurđevdan

Zenički Romi skromno proslavili veliki praznik Đurđevdan

Prigodnim programom u Američkom kutku Opće bilbiloteke u Zenici, zenički su Romi obilježili današnji, svoj veliki praznik Đurđevdan. U skladu s aktuelnom, teškom situacijiom, ove su godine u muzičkom programu ugostili samo svog dragog prijatelja Harisa Abdagića, koji je program otvorio romskom himnom „Đelem, đelem“.

-Da ne bi bilo diskriminacije, moramo razvijati znanje o Romima i njihovim običajima- kazao je Abdagić, koji se rado odaziva na sve svečanosti zeničkih Roma.

Gosti na proslavi
Gosti na proslavi

-Đurđevdan slave svi, ne samo Romi, i ja koristim priliku da ovaj praznik čestitam svima. Želim im dobro zdravlje i puno sreće- kaže Salko Musić, predsjednik Udruženja građana „Romano Centro“, koje, kako ističe, ima oko 250 članova, ali vodi brigu oko 2.000 zeničkih Roma.

Musić ističe da je, ponajviše zahvaljujući zeničkom gradonačelniku Husejinu Smajloviću, zadnjih godina bitno poboljšana situacija sa stambenim zbrinjavanjem ove populacije, ali i da u zadnje vrijeme sve više pažnje posvećuju obrazovanju.

U sklopu programa obrazovanja odraslih, koji realiziraju uz podršku Federalnog minisatrstva obrazovanja te zeničkom Osnovnom školom „Musa Ćazim Ćatić“, trenutno su 20 osoba upisali u osnovnu školu.

-Cilj je da završe i srednju školu i da se zaposle- kaže Musić, koji dodaje da već imaju i fakultetski obrazovanih Roma.

Redakcija