Home » Zeničko obdanište “Lipa” besplatnim boravkom u septembru časti roditelje i mališane

Zeničko obdanište “Lipa” besplatnim boravkom u septembru časti roditelje i mališane

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, nakon devetogodišnje pauze, obnavlja rad i svog obdaništa „Lipa“ na adresi Travnička cesta 42, koje je u proteklom periodu bilo iznajmljivano drugim korisnicima.

„Lipa“ je renovirana vlastitim i sredstvima Grada Zenice, a svoja će vrata otvoriti 1. septembra. Prvi mjesec boravka bit će besplatan, ali roditelji moraju prijaviti djecu u zgradi Uprave te izvaditi obavezno ljekarsko uvjerenje.

-Obdanište je bilo zatvoreno zbog slabog interesa u poratnim godinama, a sada ga, zbog obnovljenog intersa roditelja ponovo stavljamo u primarnu funkciju. Uspjeli smo tokom ljeta zamjeniti dotrajale prozore i okrečiti, a na podove smo stavili novi laminat – kaže direktorica Jasmina Gasal. Ona ističe da je u toku montaža novog namještaja, kojeg su također kupili za ovu zgradu vlastitim i sredstvima Grada Zenice, inače svog osnivača.

 

Prostorija za igru mališana
Prostorija za igru mališana

-Kapacitet ovog obdaništa je 50- tak mjesta, a za sada imamo prijavljeno 15 djece. To je, po normativima, sasvim dovoljno da pokrenemo njegov rad, a plovinom septembra bismo trebali imati i jasniju sliku koliko će djece koristiti usluge ovog obdaništa- ističe direktorica Gasal, koja dodaje da će, zahvaljujući prijektu fedrralnog ministarstva obrazovanja, jedino u ovom obdaništu, uz engleski jezik, realizirati i program ranog učenja drugog, u ovom slučaju njemačkog jezika..

Soba za odmor
Soba za odmor

Radno vrijeme obdaništa bit će od 6.30 do 17 sati, a kroz odgojno-obrazovni rad, kao i u drugim obdaništima, realizirat će se kroz Cjeloviti razvojni program za djecu predškolskog uzrasta od navršene tri godine. Za djecu ranog školskog uzrasta i kroz produženi boravak.

Kako obdaništa, kako je istakao, nemaju dovoljno novca za finansiranje svih troškova za osiguranje boljih uvjeta rada i boravka djece, zenički privrednik Mahir Beganović, inače otac djevojčice i dječaka koji koriste usluge ove ustanove, poklonio je novi televizor, dvd i telefon za obdanište „Lipa“.

– Kao dijete ovih vrtića nekad i danas kao roditelj koji je povjerio dvoje djece ovim divnim tetama na čuvanje i odgoj, uvijek ću rado da pomognem, onoliko koliko je u mojoj moći- kazao je Beganović.

Redakcija