Home » ŽEPČE: Javno govorenje žrtava rata

ŽEPČE: Javno govorenje žrtava rata

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. – 1995. godine u Bosni i Hercegovini iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Naime, članovi udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim ličnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

S ciljem poticanja šire kulture pomirenja, na javnim govorenjima sudjeluju gore navedene osobe, koje su uspješno završile treninge komunikacije, opraštanja i prevazilaženja traume, kako bi govorile o ličnim iskustvima i vrijednostima pomirenja uz nastojanje da poruke budu poticajne i u službi pomirenja i oprosta u njihovim zajednicama.
Javno govorenje “Moja priča – Izaberimo mir zajedno” biće održano danas u Kino-sali Općine Žepče od 12:00 sati, uz poruku “Kada oprostiš, nećeš promijeniti prošlost, ali ćeš promijeniti budućnost”.

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” aktivnost je u okviru četverogodišnjeg USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji za cilj ima izgradnju pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH. Projekat se aktivno provodi u više od 40 općina/opština/gradova širom BiH, a glavni implementator je Catholic Relief Services (CRS), zajedno sa partnerima: Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Redakcija