Home » “Život“ i WHEP u programu osnaživanja zdravlja žena

“Život“ i WHEP u programu osnaživanja zdravlja žena

Udruženje građana “Život“ iz Zenice u saradnji sa Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ realizirao je program “Dani zdravlja” u zeničkom naselju Janjići, tokom kojeg su za mještane obezbjeđeni besplatni mamografski pregledi, pregledi ginekologa, porodičnog ljekara, fizijatra, te mjerenje gustine kostiju, šećera i krvnog pritiska.

“Danu zdravlja” su prisustvovale predstavnice najveće svjetske nevladine organizacije koja se bori protiv karcinoma dojke, predsjednica dr Judith Salerno i izvršna direktorica Susan G. Komen, kao i predstavnice “COPE programa” iz Izraela i Palestine.

 

FOTO: direkno.ba
FOTO: direkno.ba

“WHEP – Program osnaživanja zdravlja žena”, koji je iniciran od strane “American Jewish Joint Distribution Committee”  i Susan G. Komen, provodi se u Bosni i Hercegovini od 2005.godine i uspješno mijenja sliku stanja o karcinomu dojke u partnerstvu sa 23 nevladine organizacije koje se bave problematikom ženskog zdravlja i karcinomom dojke.

Projekat osnaživanja zdravlja žena u BiH je pokrenut sa ciljem da uspostavi nove oblike pomoći oboljelim zenama, ojača nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom, kroz treninge organizacionog razvoja, sarađuje sa medicinskim stručnjacima u cilju poboljšanja tretmana i dijagnostike. Bliska saradnja i partnerstvo sa medicinskom stručnjacima i zdravstvenim institucijama pomogla je stvaranju ozbiljne koalicije koja radi na unaprijedjenju dijagnostike i tretmana karcinoma dojke u Bosni i Hercegoivni.

FENA