Home » Žrtve i svjedoci genocida zahtijevaju od nadležnih da zaštite povratnike u RS

Žrtve i svjedoci genocida zahtijevaju od nadležnih da zaštite povratnike u RS

Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od bh. zvaničnika i međunarodne zajednice da zaustave namjere Milorada Dodik i zaštite povratnike u RS-u, poručivši da Dodikovo stalno pozivanje na izvorni Dejtonski sporazum bez Anexa VII, predstavlja nastavak zločina nad bošnjačkim i hrvatskim narodom u RS-a.

Iz Udruženja ocjenuju kako Dodik za potrebe vlastite promocije poziva i zahtijeva poštivanje samo izvornog Dejtonskog sporazuma te da on i RS neće od toga odstupiti, a pri tome korisiti isključivo djelove Dejtonskog sporazuma koji mu odgovaraju.

-Anex VII Dejtonskog sporazuma je također dio Dejtona kojeg Dodik nikad ne spominje, a postoji i razlog zašto. Upravo je Anex VII uslov za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom BiH koji je također dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naravno Anex VII bi trebao biti osnov svih razgovora, jer podrazumijeva bezbijedan povratak protjeranih na svoja ognjišta i ostvarivanje svih ostalih prava koje proizlaze iz Ustava – podvlače iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Kako navode, postoje ozbiljna istraživanja koja upućuju da je MUP RS-a svojim angažmanom doprinio da povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata bude minoran, a i oni najuporniji koji su se vratili, budu izloženi različitim napadima koje MUP RS-a nikada i ne istražuje.