Home » ZZOZDK: V.d. direktor Dževad Hamzić nije upisan u sudski registar?!

ZZOZDK: V.d. direktor Dževad Hamzić nije upisan u sudski registar?!

U sklopu poslaničkih pitanja današnje, 26. redovne sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zastupnici opozicije Amil Buljubašić i Munib Husejnagić iz SDP-a te nezavisna zastupnica Amra Jupić, tražili su pojašnjenje o imenovanju na kraći period, do tri mjeseca, za vršioca dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Dževada Hamzića iz Saveza za bolju budućnost- Fahrudin Radončić.

On je naslijedio Senaida Begića iz SDP-a, koji je ujedno i zastupnik ove stranke u Skupštini ZDK.

Husejnagić: Da li je ispoštovana procedura?
Husejnagić: Da li je ispoštovana procedura?

-Da li je Vlada ZDK, na svojoj 48. sjednici, održanoj 22. marta, kada je na prijedlog ministra zdravstva ZDK Dragoljuba Brenje imenovala Dževada Hamzića na mjesto v.d. direktora ZZOZDK, razriješila dužnosti Senaida Begića- pitao je Buljubašić.

Husejnagić je, osim vladinim tijelima, postavio i pitanje Općinskom sudu Zenica sa molbom da mu se odgovori na pitanje kada direktor ZZOZDK formalno-pravno postaje direktor i kada je ovlašten za zastupanje ZZOZDK.

-Da li je to u momentu imenovanja od strane Vlade ZDK ili u momentu upisa u sudski registar? Pitanje prema Općinskom sudu u Zenici odnosi se na dostavljanje informacije da li je uopšte izvršen upis promjene direktora ZZOZDK u sudskom registru i, ako jeste, kada se to desilo, kako i da se dostavi dokaz u vidu aktuelnog izvoda iz sudskog registra za ZZOZDK- kazao je Husejnagić, koji je dodao da ovakav odgovor traži kako bi se utvrdila ovlaštenost rada v.d. direktora ZZOZDK Dževada Hamzića.

Jupić: Unaprijed se zna ishod postupka
Jupić: Unaprijed se zna ishod postupka

-Pošto postoje indicije da je novimenovani direktor potpisivao dokumente i zastupao ZZOZDK bez da je upisan kao direktor u sudski registar nadležnog suda- poručio je Husejnagić.

Zastupnica Jupić je pitala zašto je smijenjen Upravni odbor ZZOZDK prije isteka mandata i zašto je v.d. direktor Hamzić dao otkaz bivšem direktoru Begiću i pored činjenice da je u svom ugovoru o radu imao mogućnost da bude raspoređen na radno mjesto u skladu sa svojom stručnom spremom.

-Kako je moguće da se zaposleniku koji je na bolovanju, uz to i u neradni dan, donese protivzakonito rješenje Ugovora o radu i svjesno se ulazi u nepotreban sudski postupak, u kojem se unaprijed zna ishod- kazala je Jupić.

Begić: Nezakonito dobio otkaz na bolovanju
Begić: Nezakonito dobio otkaz na bolovanju

Nakon svega, Begić je uputio poslaničku inicijativu da se uputi zahtjev za reviziju poslovanja ZZOZDK za period u kojem je on bio direktor, napomenuvši da je nakon mandata bivše direktorice (Mirzeta Subašić-op.a.), revizija dala negativno mišljenje o poslovanju ZZOZDK.

-Nije pošteno i nije fer, ako su svi bivši direktori, kako god da su radili, ostajali da rade u ZZOZDK koliko su željeli. Jer mi to i ugovor omogućava- kazao je Begić, koji je dodao i kako su njegovi bivši saradnici izloženi mobingu od strane v.d. direktora Hamzića. Pitanje mobinga u ZZOZDK aktuelizirao je i zastupnik vladajuće koalicije, Jasmin Duvnjak (SDA), koji zahtjeva od aktuelne uprave ZZOZDK da provjeri navode o mobingu i pritiske na uposlenike ove institucije.

Redakcija