Home » Arapović: HDZ brani svoje interese u kladionicama

Arapović: HDZ brani svoje interese u kladionicama

Piše: Dženeta SARIĆ-KOZIĆ

Sjednica Vlade Federacije BiH jučer je održana, ali o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreći se nije raspravljalo, kao što je to bilo ranije obećano. Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, pripremila je izmjene i dopune ovog Zakona, ali i dalje se tu ne predviđa oporezivanje dobitaka igara na sreću ispod 100 KM, na čemu insistiraju iz SDA.

Na posljednjoj održanoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, Klub HDZ-a BiH je zatražio da se skinu s dnevnog reda izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je pripremio Ramiz Meša, zastupnik Kluba SDA. Obrazloženje Kluba HDZ-a je bilo da će ministrica Milićević na sjednici Vlade u petak (jučer op.a.) predložiti izmjene tog zakona, što se nije dogodilo. Očigledno kupovina vremena HDZ-ovim ljudim ide dobro od ruke, budući da su već ranije javno optuživani da štite kladioničarski lobi u Federaciji.

99 KM dobitka

Faktor je došao do dokumenta kojeg je Milićević pripremila. U njemu, između ostalog, se navodi da pri dodjeli svakog pojedinačno osvojenog dobitka čija tržišna vrijednost iznosi 100 KM i više, obračun i uplatu poreza vrši priređivač nagradne igre. Po ovome se jasno vidi kako su opet zaštićene kladionice čija su sjedišta uglavnom u mjestima gdje je na vlasti HDZ i gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo.

Adis Arapović, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), govoreći za Faktor je rekao kako se treba načiniti mala korekcija u Zakonu, što bi bilo od velikog značaja za FBiH.

-Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanju ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes da budu pokrovitelji ili klijenti priređivača igara na sreću. Nisu u krivu oni koji kažu da se iz viška novca, ekstra profita ili neoporezovanog dijela profita od igara na sreću vrlo vjerovatno finansiraju neke političke stranke, vjerovatno se finansiraju pojedinci koji na zakonodavnom ili izvršnom nivou rade u interesu određenog lobija, u ovome slučaju konkretno lobija priređivača igara na sreću – rekao je Arapović.

Na narednoj sjednici Zastupničkog doma, prema ranijim najavama, mogli bi se naći na dnevnom redu u paketu izmjene i dopune Zakona o igrama na sreći, kao i Zakona o porezu na dohodak. U parlamentarnu proceduru su ih uputili zastupnici Kluba SDA Amir Zukić i Omer Škaljo. U tim izmjenema predviđeno je oporezovanje dobitaka ispod 100 KM.

-Zakonom o porezu na dohodak dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak, što znači da su i sami dobici od igara na sreću i klađenja različito oporezovani – objasnio je Zukić.

Izbjegavanje plaćanja poreza dobitaka iznad 100 KM vrši se na način da igrači u kladionicama uplate više listića sa manjim dobitkom. Samo ove godine u prva tri mjeseca je isplaćeno 264 miliona KM dobitaka ispod 100 KM, čime je budžet oštećen za vrtoglavih 26 miliona KM. Prošle godine budžetsku kasu zaobišlo je više od 44 miliona KM.

Značajan iznos

-To je vrlo značajan iznos. Da je to ušlo u budžet mnogo toga se moglo iz tog novca finansirati. To znači, ako se bude na pravi način uredila ova oblast, sistematski i transparentno, Federacija bi mogla imati dodatnih više desetaka miliona maraka budžetskih prihoda – objasnio je Arapović.

On kaže da ne postoji ni jedan valjan dokaz da HDZ BiH ne štiti kladioničarski lobi.

-Ja nisam čuo iz Ministarstva finansija ili medija neki jači argument koji bi moje mišljenje promijenio. Vrlo jednostavno pitanje, zašto bi bio oporeziv dobitak od 110 KM, a ne od 99 KM, ima li ikakvo racionalno objašnjenje? Šta je uporište ministarstvima, inspekcijama da spriječe nekoga ko je dužan isplatiti dobitak od hiljadu maraka kojeg usitni u 10 dobitaka ispod 100 KM. Na taj način ustvari izvrgne slovo zakona i zaobiđe plaćanje poreza i napravi finansijsku štetu državi i društvu. Nema validnog argumenta da se i dalje dopušta, a kada nemate validan argument onda pravite neku konstrukciju iza koje su očigledni politički i finansijski interesi jedne stranke – rekao je na kraju Arapović.

Podjela prihoda

Federalna vlada donijela je Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Odobrena je raspodjela dijela prihoda u iznosu od 830.762 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2014. i 2015. godini. Iznos od 280.962 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja. Za

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)