Home » Britanski izaslanik za Zapadni Balkan: Problemi u BiH su politički, nema sigurnosne krize

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan: Problemi u BiH su politički, nema sigurnosne krize

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor.

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100. Naziva to “vidljivom demonstracijom prisutnosti”.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane”, rekao je Peach.

Bivši visoki zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u decembru 2021. godine.

U razgovoru s Hinom osudio je “ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine”.

“Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti podršku na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi evropski saveznici i prijatelji”, rekao je.

  Zlatna groznica u srcu Bosne: Projekat težak milijardu dolara

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrtu sedmicu.

“To je zaista tragična situacija. Rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na Zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi”, rekao je.

No istaknuo je da Britanija “potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata”.

“Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku”, rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.

Izvor: Klix