Home » Djeca iz BiH, Srbije i Hrvatske oduševila koncertom u Srebrenici

Djeca iz BiH, Srbije i Hrvatske oduševila koncertom u Srebrenici

Večeras je u Srebrenici održan koncert u sklopu prvog regionalnog muzičkog kampa “Srebrenica Music Camp 2018” gdje je nastupilo 150 djece članova hora i orkestra iz Srbije, Hrvatske i BiH u punoj sali Kulturnog centra.

Tokom protekle decenije ovo je najveći koncert u Srebrenici koji je okupio djecu iz tri države kao i goste iz Austrije i Venecuele koji učestvuju na prvom regionalnom muzičkom kampu “Srebrenica Music Camp 2018” koji je počeo 29. jula i završava se 4. avgusta.

– Kroz šestodnevni kamp vrijedno smo vježbali i pripremali kompozicije od klasične ere, pop-rok klasika pa do najljepših tradicionalnih pjesama iz Srbije, Hrvatske i BiH koje smo izveli večeras. Cilj kampa je stvaranje interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijama iz drugih zemalja u čemu smo i uspjeli- kaže umjetnički direktror “Kuće dobrih tonova” Srebrenica i organizator kampa.

Svoje oduševljenje koncertom, kao ni kampom, nije krila ni Doraja Eberle, osnivačica humanitarne organizacije “Bauern Helfen Bauern” iz Salzburga, koja je pružila direktnu podršku organizovanju prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”.

– Djeca nam pokazuju kako stvari lako mogu da funkcionišu. Voljela bih da političari dođu i uče od ove djece kako možemo poštovati jedni druge u svojim razlikama. Ova djeca nama odraslima daju lekciju o ponašanju zbog čega moramo ulagati u njih jer oni su budućnost- rekla je Eberle i poručila da Srebrenica treba više.

Kamp kao prijmjer pozitivne prakse u radu sa djecom i mladima oduševio je i Geralda Wirtha, predsjednika i umjetničkiog direktor Bečkih dječaka, koji kaže da bi za njega i njegovu djecu iz hora ovakav kamp bio izuzetno velika mogućnost u sticanju novih znanja i da je potrebno u narednom periodu djecu iz Austrije dovesti u Srebrenicu. Među zvanicama bio je i Martin Pamer, ambasador Austrije u BiH.

– Mislim da je ovaj kamp sjajno organizovan i da osim muzičke i umjetničke pozadine djeci nudi da zajedno provode bitne trenutke, da se šale, smiju i uživaju i mislim da je to najvažniji dio. Važno da je slični programi i kampovi budu prisutni širom Evrope više nego ikad- kazao je Wirth koji je dirigovao velikim koncertom u Srebrenici.

Goran Jerković, upravnik Centra za kulturu i informacije Maksimir, kao i dirigent i umjetnički direktor Komornog zbora “Ivan Filipović” iz Zagreba veoma je zadovoljan programom kampa koji je priređen u Srebrenici.

– Veoma mi je drago da se ovoliki broj mladih ljudi i djece okupi sa istim ciljem, a to je stvaranje jedne lijepe priče kroz muziku koja ih povezuje kao i zajednički momenti koje su proveli na kampu. Nastavak jednog ovakvog projekta jedva čekamo, i sa ponosom najavljujem da se u novembru ove godine spremamo za jedan veliki koncert, jedno veliko zajedničko druženje u Dvorani Vatroslav Lisinskog u Zagrebu i nastavak ovog projekta- rekao je Jerković.

Profesorica muzike Miljana Radivojević iz Niša, Hor “Čarobna nota”, prezadovoljna je kampom i druženjem djece.

– Fenomenalno druženje, lijepa organizacija. Mnogo nam je drago da smo dio ovog kampa, djeca se druže i bolje upoznaju. Pjesme koje smo izveli su nam poznate, djeca ih vole i drage su nam- rekla je Radivojevićeva.

Ricardo Luque iz Venecuele, predsjednik Sustava Orkestara Djece i Omladine (SO DO) El sistema Hrvatska, od 1990. godine je u Hrvatskoj, a iza sebe ima ogromno muzičko iskustvo, jedan je i od osnivača popularnog benda Cubismo koji je nastao 1995. godine.

– Imao sam priliku kao dijete da se bavim muzikom koja mi je promijenila život, čini mi se da sam postao bolji čovjek kada su mi pružili priliku da upoznam umjetnost. Mislim da je prekogranična saradnja veoma potrebna jer zajedno smo jači i to je način da se buduće generacije bolje upoznaju, da sarađuju kroz muziku, da se bolje upoznaju kroz ljepote koje muzika pruža i da u različitosti budu bogatiji- kaže Luque.

Među zvanicama večeras je bila i Đemila Talić Gabrijel, počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Wales, koja je sa suprugom Chrisom Gabrielom, uspješnim australskim biznismenom, podržala ovaj lijepi događaj u Srebrenici.

– Čast i zadovoljstvo mi je biti dio ove izuzetne večeri u Srebrenici, gdje je prostor obavijen divnim tonovima muzike, ispunjen lijepom mladošću i dječijim osmjehom. Oni su pokazali svoje umjeće, i sviranjem i pjevanjem prenijeli emocije. Hvala svima koji su se potrudili da se iz ovog dijela BiH čuje dječija pjesma i graja- rekla je konzulica.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, uz finansijsku podršku “Fonda Otvoreno društvo BiH” i prijatelja organizacije “Bauern Helfen Bauern”, organizovala je prvi regionalni kamp “Srebrenica Music Camp 2018” koji se završava sutra, 4. avgusta.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.