Home » Grad Zenica zadržava sredstva porodilja: “Jadno i sramno šta rade najosjetljivijim kategorijama ovog grada. Stidite se Gradska upravo!”

Grad Zenica zadržava sredstva porodilja: “Jadno i sramno šta rade najosjetljivijim kategorijama ovog grada. Stidite se Gradska upravo!”

Grad Zenica, iz razloga koji su poznati samo nadležnim u Gradskoj upravi, svaki mjesec po nekoliko dana bespotrebno zadržava sredstva koja Vlada ZDK na početku svakog mjeseca uplati korisnicima porodiljskih naknada. Svi gradovi i općine isti dan sredstva proslijede lokalnim centrima za socijalni rad koji sredstva također odmah proslijede korisnicima naknada – porodiljama u ZDK. Zašto to Zenica radi samo se može naslućivati, a ako su predmet politiziranja ove najranjiije kategorije onda je zaista sramno!

Zbog situacije u kojoj se nalaze reagiraju korisnici naknada na društvenim mrežama. Jednu od reakcija na društvenim mrežama prenosimo u cjelosti:

“Zamolio bih prijatelje koji rade u vladi ZDK u bilo kojem obliku, da lobiraju u tim krugovima vezano za uplaćivanje sredstava za porodiljne naknade i ostale socijalne prinadležnosti. Naime trenutno kanton uplaćuje sredstva na račun grada i tu nastaje problem. Ljudi iz GU danima te pare ne preusmjeravaju na Centar za socijalni rad a centar ne uplaćuje porodiljama i drugim vulnerabilnim kategorijama. Gradska uprava se igra sa sredstvima koja ne pripadaju njima.Riješenje bi bilo da kanton uplati sredstva direktno na račun CZSR. Tim aktom bi ukinuli manipulacije novcima. Primjera radi 05og svakog mjeseca legnu sredstva od kantona, svi gradovi u ZDK prebace novce porodiljama odmah, danas je 11ti a Grad Zenica sa svojim mešetarima i dalje nije prebacila sredstva. Ovo nije prvi put, pouzdano znam, mislim da ovdje ima i elemenata krivične odgovornosti te bi bilo dobro i Tuzilastvo ZDK da se uključi u priču. Jadno i sramno šta rade najosjetljivijim kategorijama ovog grada. Stidite se Gradska upravo!”, napisao je u svojoj reakciji na FB Semir Bolić.

Izvor: glasno.ba