Home » Gradonačelnik Zenice i predstavnici NS/FS BiH razgovarali o rekonstrukciji Bilinog polja i proširenju Trening centra

Gradonačelnik Zenice i predstavnici NS/FS BiH razgovarali o rekonstrukciji Bilinog polja i proširenju Trening centra

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, primio je danas u svom kabinetu delegaciju Nogometnog saveza/Fudbalskog saveza BiH.

Generalni sekretar NS/FS BiH Jasmin Baković, ekspert za infrastrukturu NS/FS BiH Nihad Hodžić i Alija Porča, direktor Trening centra NS/FS BiH informisali su gradonačelnika o planovima bh. kuće nogometa kada su u pitanju stadion Bilino polje i Trening centar NS/FS BiH.

Prema riječima generalnog sekretara NS/FS BiH Jasmina Bakovića reprezentaciju BiH u septembru i oktobru 2018. godine očekuju utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije u okviru Lige nacija, dok u proljeće naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

“Silom prilika, zbog suspenzije Bilinog polja, posljednju utakmicu kvalifikacija za SP u Rusiji A reprezentacija BiH je protiv Belgije igrala na Grbavici. UEFA podiže standarde i kriterije ali i daje novac kojeg želi uložiti na pravi način. Stručni tim UEFA za infastrukturu će 16. aprila posjetiti BiH i obići će i Bilino polje”, rekao je Baković.

Stadion Bilino polje ispunjava osnovne uslove strogih kriterija UEFA-e i delegacija NS/FS BiH dobila je uvjeravanja gradonačelnika Kasumovića da će stručni tim UEFA prilikom posjete Zenici imati priliku vidjeti prezentaciju projekta rekonstruisanog Bilinog polja. Prema ranijim sugestijama UEFA i NS/FS BiH, stadion Bilino polje trebao bi povećati svoje kapacitete za minimalno 5.000 sjedećih mjesta. Taj bi se plan ostvario rekonstrukcijom južne i sjeverne tribine, kao i nadogradnjom istočne tribine.

“Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i u buduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FS BiH, UEFA i FIFA i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Obzirom na iskazani interes NS/FS BiH za proširenjem kapaciteta Trening centra NS/FS BiH na Crkvičkom brdu, koje bi se ogledalo u izgradnji još jednog nogometnog terena i novih smještajnih kapaciteta, Grad Zenica i u ovom projektu spreman je biti maksimalno kooperativan. U tom smislu svakako da će pomoći i novi Regulacioni plan koji se za ovaj dio grada planira usvojiti do jeseni 2018. godine.

GRAD ZENICA PRESS