Home » Isak: Užurbano teku pripreme za radove u Lukovom Polju i Nemili, novac je spreman i želimo što prije riješiti probleme građana

Isak: Užurbano teku pripreme za radove u Lukovom Polju i Nemili, novac je spreman i želimo što prije riješiti probleme građana

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak u svom kabinetu primio je delegaciju Gradske uprave Grada Zenica, predvođenu pomoćnicom gradonačelnika za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice.

Povod sastanka bili su novi pregovori o velikim projektima, za čije izvođenje su planirana sredstva iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a čije izvođenje je, tokom 2022. godine, planirano u naseljima Lukovo Polje i Nemila.

Riječ je o projektima rekonstrukcije i rehabilitacije cestovnih pravaca u naselju Lukovo Polje za što je, na prijedlog ministra Isaka, planirano 1,4 miliona KM, te rekonstrukcije podvožnjaka u Nemili uz potpuno rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku.

Ministar Isak je istaknuo dobru saradnju ministarstva i Gradske uprave Zenica, te nadu da će ta dobra saradnja biti najbolje pokazana kroz ova dva projekta, za koja su opredijeljena sredstva veća od milion KM.

-Do sada smo održali nekoliko sastanaka i nastavit ćemo sa tom dobrom praksom, kojom uspijevamo naći rješenja za probleme građanki i građana Zenice. Kroz razgovor o rekonstrukciji podvožnjaka u Nemili i rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku želimo riješiti višegodišnji problem stanovnika naselja Nemilskog sliva, a na današnjem sastanku smo dobili neke osnovne detalje o tome koje probleme je najpotrebnije rješiti i obećanje da ćemo dobiti i dodatne detalje. To je važno jer smo, kao ministarstvo, već opredijelili sredstva, te želimo još koliko ove godine i to na način da riješimo sve probleme do kraja i da građani konačno mogu odahnuti, za razliku od prethodnih godina, kada su im drugi samo obećavali rješenja, a nikada ih nisu donijeli – kazao je ministar Isak povodom ovog sastanka.

Iz Gradske uprave su pohvalili ovakva nastojanja ministra Isaka i pozdravili sva predložena rješenja, istaknuvši kako će će potruditi da, svojim prijedlozima i projektnom dokumentacijom, ubrzaju početak radova.

Također, na sastanku su precizirani i detalji okvirnog sporazuma o izvođenju radova u naselju Lukovo Polje, koji bi ministarstvo i Grad Zenica trebali potpisati u narednom periodu, čime bi bile stvorene sve pretpostavke da radovi i počnu.

-Za projekt u Lukovom Polju, to jeste izgradnju kružnog toka i rekonstrukciju saobraćajnice opredijelili smo 1,4 miliona KM i želimo što prije početi sa izvođenjem radova. Čim budu otklonjene sve prepreke, u vidu tehničke dokumentacije koju je potrebno prikupiti, pristupit ćemo raspisivanju tendera i izboru izvođača radova. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I nadamo se da ćemo što prije krenuti u realizaciju ovog projekta – zaključio je ministar Isak.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK