Home » Kilibarda: Njegoš je bio antiislamski pisac

Kilibarda: Njegoš je bio antiislamski pisac

Prvi ambasador Crne Gore u BiH dr. Novak Kilibarda bio je jedan od rijetkih koji se javno izvinio Bošnjacima zbog zločina koji su napravljeni nad njima. Otišao je i korak dalje, pa usred Sarajeva, javno zatražio oprost, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Dr. Kilibarda je ovih ovih dana, gostujući u jednoj emisiji crnogorske IN Televizije, okarakterisao Petra Petrovića Njegoša kao teškog “antiislamistu i antiturčina”, citirajući Njegoša koji je za islam napisao: “Kugo ljudska, da te Bog ubije!”.

– Nema antiislamskijeg pisca na planeti nego što je Njegoš – izjavio je Kilibarda.

– To Njegoševo “antiturstvo” i antiislam bili su veoma pozitivna kategorija u vrijeme kada se Crna Gora borila da dođe do samostalnosti i slobode. Ali ne možemo ostajati mi u oblacima te magle – nastavio je dr. Kilibarda navodeći da je sva negativnost “Gorskog vijenca” izašla na vidjelo nakon Berlinskog kongresa i nakon 1912. godine kada Crnogorci inspirisani parolama iz “Gorskog vijenca” vrše stravične zločine nad muslimanima u Crnoj Gori, navodeći primjer za to genocid nad Bošnjacima Šahovića 1924. godine.

  Džaferović zahvalio Bidenu na podršci koju SAD pruža BiH decenijama

Dr. Kilibarda je bio autor nekoliko knjiga koje su raskrinkale srpski fašizam, koji je od zagriženog nacionaliste postao jedan od najoštrijih Miloševićevih kritičara i zagovarač crnogorske nezavisnosti.

Patria