Home » Količina kancerogenih materija izmjerenih u blizini AMZ-a Zenica daleko veća od prihvatljivih

Količina kancerogenih materija izmjerenih u blizini AMZ-a Zenica daleko veća od prihvatljivih

Rezultati mjerenja kancerogenih materija u okolini departmana Koksara kompanije ArcelorMittal Zenica pokazali su da su satne koncentracije benzena u prosjeku 18 puta veće od ciljne vrijednosti za zaštitu zdravlja ljudi – kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Eko foruma Zenica prof. dr. Samir Lemeš.

Upozorio je kako je maksimalna koncentracija zabilježena u posljednjoj sedmici marta iznosila 1279 μg/m3, a što je i 255 puta iznad ciljne vrijednosti.

Mjerenja su na njihovo insistiranje te sa zakašnjenjem od 10 godina vršena na četiri mjerna mjesta – po pet dana tokom marta i aprila ove godine. U tom su periodu, zbog vjetra, povoljniji atmosferski uslovi pa bi tek kontinuirana mjerenja tokom cijele godine dala i pravu sliku stanja zagađenosti zraka u Zenici.

-Koncentracije benzo(a)pirena u prašini u prosjeku su bile 12 puta veće od ciljne vrijednosti za zaštitu zdravlja ljudi, a najveća izmjerena vrijednost bila je čak 58 puta veća od ciljne vrijednosti – podvukao je Lemeš.

Navedeni bi podaci, smatra on, trebali biti dostatni za nove krivične prijave te sudske postupke protiv zagađivača, koji od maja ove godine, kako je naveo, radi i bez okolišne dozvole.

Mjerenja i uzimanje uzoraka prašine vršio je Institut “Kemal Kapetanović”, koji posluje u sklopu Univerziteta u Zenici, dok su analize vršene u Beogradu (Srbija).

-Ti su rezultati pokazali alarmantne količine kancerogenih materija, što je dovoljan dokaz da se pokrene nečija odgovornost. Do sada smo imali slučajeve da Tužilaštvo odbacuje krivične prijave zbog nedostatka dokaza, da sud u parnici presudi da znamo da zagađuje, utvrđen je i osnov za nadoknadu štete, ali nije utvrđena visina te štete. Ono što mi sada očekujemo, prvo da Tužilaštvo  ponovo otvori istragu zato što sada imamo nove dokaze kojih ranije nije bilo. Imamo i rezultate presude, koja također predstavlja jedan od dokaza. Drugo, očekujemo od advokata da pomognu građanima da se odluče da pokrenu lične parnice za nadoknadu štete – kazao je Lemeš.

Kao dokaz osnovanosti mogućih sudskih sporova, osim rezultata, naveo je presudu Kantonalnog suda Zenica u slučaju sudskog postupka koji je “porodica Hasanbašić” iz naselja Tetovo vodila protiv ArcelorMittala.

-Ono što je zanimljivo u presudi, je da je Općinski sud Zenica utvrdio, a Kantonalni sud Zenica potvrdio, da tužitelji nisu dokazali visinu učinjene materijalne štete, ali je sud presudio da je šteta učinjena. Dokazali su osnovanost tužbenog zahtjeva i da je ArcelorMittal Zenica odgovoran za zagađenje i nanesenu štetu. Također, odgovoran je zato što je radio bez okolinske dozole. U tom je periodu posebno odgovoran. I sada ponovo radi bez okolinske dozvole – naveo je Lemeš.

ArcelorMitall Zenica, dodaje on, po odredbama stare okolinske dozvole koja je istekla, imao je obavezu da provodi spomenuta mjerenja pa od Ministarstva okoliša Federacije BiH očekuju da ta obaveza bude sadržana i u okolinskoj dozvoli koja toj kompaniji tek treba biti izdata.

Predsjednik Eko foruma Zenica Zlatan Alibegović istakao je kako je istekao rok upotrebe koksare spomenute zeničke kompanije, ali da se zbog složenosti postrojenje na njemu ne mogu raditi značajnije intervencije. Potrebno je, dodao je, izgraditi novi pogon, ali je to skupa investicija za kompaniju.

Upravo zbog korištenja koksnog plina za proizvodnju toplotne energije u Toplani Zenica, u kojoj je većinski vlasnik ArcelorMittal Zenica a svoj vlasnički udio ima i Grad Zenica, smatra kako se ni energija koja se proizvodi u tom postrojenju ne može smatrati ekološki prihvatljivom, odnosno “zelenom energijom”.