Home » Konaković i Lahbib potpisali Memorandum o saradnji, BiH dobija ambasadu Belgije (VIDEO)

Konaković i Lahbib potpisali Memorandum o saradnji, BiH dobija ambasadu Belgije (VIDEO)

Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Kraljevine Belgije potpisan je danas u Sarajevu.

Potpisali su ga ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Ministar Konaković je kazao kako su konstatovali jako dobre odnose dviju zemalja, te je zahvalio ministrici Belgije na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Zahvalio sam na razumijevanju Belgije koja je pokazala i prije zadnjih dešavanja u Ukrajini spremnost za politiku proširenja Evropske unije. Zahvalio sam za podršku našem kandidatskom statusu, jer je Belgija bila zagovornik i promotor ideje da se BiH dodijeli kandidatski status –  istakao je Konaković.

Izrazio je zadovoljsto što je danas potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji, jer u administrativnom, tehničkom, ali i suštinskom smislu, kako je rekao, uposlenici Ministarstva vanjskih poslova Belgije mogu biti od velike i značajne pomoći na putu koji je za BiH veoma težak, izazovan i zahtijeva jako puno reformi u svim poljima i na svim niovima vlasti.

Sagovornici su konstatovali da se dobri odnosi ogledaju i u činjenici da je u 2022. godini za više od 70 procenata povećana robna razmjena.

Ministar Konaković je naveo da je tržište Belgije postalo sigurno i izvjesno za pojedine bh. važne grane industrije, obradu metala prije svih, i još neke.

– Zahvalili smo za ponovno članstvo i prisustvo u EUFOR Altea misiji. EUFOR je veoma važan za stabilnost BiH. Bez političke stabilnosti i sigurnosti ovog dijela svijeta i Evrope nema investicija, nema turista, nema nikakve perspektive – naveo je Konaković.

Kaže da je zahvalio i za jednu veoma važnu temu u BiH, a to je podrška Belgije borbi protiv korupcije.

– Belgija je jedna od zemalja koje su vlasnice Sky aplikacije. Begija, Francuska i Nizozemska su vlasnice Sky aplikacije. Dozvolili su EUROPOL-u i drugim agencijama uvid i korištenje informacija koje su pokrenule lavinu u borbi protiv korupcije, koju gledamo ovih dana vrlo konkretno i u BiH – istaknuo je Konaković.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Belgija ponovno otvara ambadsadu u BiH, te kazao de je to konkretan znak jačanja dobrih odnosa između dviju zemalja, ali i repozicioniranje BiH na polju diplomatije i vanjskih odnosa, posebno sa važnim evropskim partnerima.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib je također ocijenila da Belgija i BiH imaju odlične odnose.

– Želim naglasiti da će Diplomatski ured Belgije u Sarajevu prerasti u ambasadu Kraljevine Belgije, što će doprinijeti jačanju naših odnosa. Želimo da još jednom naglasimo našu podršku evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Stoga smo i potpisali Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške evropskim integracijama BiH – kazala je ministrica Lahbib.

Navela je kako žele vidjeti u BiH ustavne reforme, reformu izbornog zakona, a sve za dobrobit građana.

Po njenim riječima, sve će to dovesti do jačanja pozicije BiH kao političkog partnera u EU.

Navela je da se Belgija angažirala u korist BiH i jačanju njene evropske perspektive.

– Dali smo svoj doprinos za dobivanje statusa kandidata BiH prošle godine. Želimo također da se ovdje otpočne konstruktivan dijalog i strukturalni dijalog, ključan dijalog koji je vrlo važan za građane – kazala je Lahbib.

Istaknula je da su 14 prioriteta koje je formulirala Evropska komisija, računajući i sam proces proširenja, proces demokratizacije, sve koraci koji se moraju preći na putu ka EU.  Ponovila je da će Belgija pružiti svaku potrebnu pomoć BiH na tom putu. Po njenim riječima, vrlo je važno da se nastavi s radom na političkoj reformi, na reformi pravosuđa.

– Naše dvije zemlje će nastaviti da budu partneri. Ovo je poruku koju želim ostaviti ovdje – kazala je ministrica Lahbib.

Ministar Elmedin Konaković osvrnuo se i na dolazak evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia u BiH.

– Varhelyia dočekujemo sa konkretnim rezultatima. Od EU ne tražimo samo mentorisanje, tražimo konkretnu pomoć. Napokon smo izgradili zajednički stav, ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana, u kojem je naša spremnost za evropski put neupitna, ali nam je taj put predalek. Očekujemo da nas Evropa shvati, da nam pomognena tom putu – kazao je Konaković.