Home » Nekoliko stotina građana na Smetovima kod Zenice poručilo da je antifašizam neprolazan

Nekoliko stotina građana na Smetovima kod Zenice poručilo da je antifašizam neprolazan

U organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine Zeničko-dobojskog kantona i Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica, nekoliko stotina antifašista danas je na Smetovima iznad Zenice obilježilo 27. juli i 82. godišnjicu ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Uz prigodan program, brojne boračke delegacije te delegacije boraca iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, zatim političkih stranaka, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica, položile su cvijeće i vijence na spomen-obilježje palim borcima Zeničkog partizanskog odreda i Trećeg istočno-bosanskog udarnog bataljona iz Drugog svjetskog rata te šehidima i poginulim borcima 303. brdske brigade u agresiji na BiH.

-Kada je odjeknuo prvi pucanj ustaničke puške, prije 82 godine na prostorima BiH, već se tada znalo da će duh borbe biti antifašistički. I ta, četverogodišnja borba rezultirala je ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em, na kojima je temeljena državnost BiH – a na temelju te državnosti BiH je stekla i međunarodno priznanje 1992. godine. Mnogi misle da je nit antifašizma prekinuta u tom ratu, ali ja se ne slažem. Svi oni koji su učestvovali u odbrani BiH, uz časnu Armiju BiH – svi koji su smatrali da je BiH jedino rješenje, da su opredjeljenja za zajednički život, ravnopravnost građana – oni su antifašisti i oni su zajednički, na svoj način, pružili jedinstveni, zajednički otpor – poručio je predsjednik SUABNOR-a ZDK Sretko Radišić.

Osnovna misija je suzbijanje “postojećeg visokog nivoa međunacionalne mržnje i tenzija” te da se među mladima pronose antifašističke ideje, ali to je, podvlači, teško “jer ga nema u gradivima srednjih škola i univerzitetima”.

-Mnogi nas smatraju organizacijom koja biloški dotrajava. Mi, kao pojedinci, jedinke i bića dotrajavamo, ali je antifažizam neprolazan – poručio je Radišić.

Cvijeće je položio i ministar za boračka pitanja ZDK Adnan Sirovica te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je svim građanima Zenice i BiH čestitao 27. juli, istakavši da su danas na Smetovima delegacije iz mnogih gradova BiH te da su to ljudi koji podržavaju antifašizam.

-Danas se odaje i počast poginulim šehidima i borcima Armije BiH u agresiji na BiH. Prema tome, ponovit ću hiljaditi put: Narod koji ne poštuje svoju tradiciju, ne cijeni svoje vrijednosti, nikada neće biti narod. Prema tome, ovo su dva ključna datuma – pogotovo 27. juli, za opstanak BiH – kazao je Kasumović.

Gradsko vijeće Grada Zenica, kako bi se vijećnici pridružili građanima, planinarima, predstavnicima boračkih udruženja na obilježavanju ovog značajog datuma, prekinulo je današnju sjednicu koja je bila počela u 10 sati.