Home » NES, SBiH i ZNG o formiranju Vlade FBiH: Našu podršku imate samo ukoliko postoji program

NES, SBiH i ZNG o formiranju Vlade FBiH: Našu podršku imate samo ukoliko postoji program

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZnG) uputili su dopis SDP-u i drugim strankama koje čine “Trojku” gdje su se osvrnuli na formiranje Vlade FBiH.

Na početku saopćenja, iz stranaka su naglasili kako su spremni potpisati program mjera za vlast na nivou FBiH.

“Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije Bosne i Hercegovine izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti”, naveli su.

Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatraju potrebnim da usaglase i potpišu Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem će se regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici. U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice”, pojasnili su.

Također ističu da očekuju poštovanje legitimiteta parlamentarne većine na nivou FBiH.

“Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skladu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički, institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Na kraju, poslali su i dodatnu poruku partnerima u formiranju vlasti.

“Također, od naših partnera očekujemo međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već potpisanim dokumentima”, navodi se u pismu.