Home » Općine Tešanj, Teslić i Žepče bilježe pozitivan ekonomski rast

Općine Tešanj, Teslić i Žepče bilježe pozitivan ekonomski rast

Načelnici općina Tešanj Suad Huskić, Teslić Milan Miličević i Žepče Mato Zovko sastali su se u Tešnju kako bi razgovarali o nastavku saradnje tri općine u narednom periodu. Ovo je prvi zvanični sastanak u novom mandatu, a ove općine su u prethodnom periodu sarađivale na BEAR – područje poslovne izvrsnosti, kroz projekt COBEAR uz uključivanje privrednika, a od prošle godine sve tri općine su nosilac BFC certifikata. Općine Tešanj, Teslić i Žepče bilježe pozitivan ekonomski rast kada je u pitanju broj zaposlenih, ukupan promet i izvoz.

“Intenzivnija saradnja naše tri općine, započeta je još 2012. godine. Trenutno se ta saradnja ostvaruje kroz projekat koji implementiraju TRA – Agencija za razvoj Tešanj, RAŽ Žepče, Opština Teslić i Udruženje privrednika općine Tešanj. Danas smo se sastali kao načelnici općina u novom mandatu. Razgovarali smo o rezultatima naše saradnje u prethodnim godinama i konstatovali da je u našim općinama ostvaren napredak na različite načine. Jedinstveni smo u tome da želimo saradnju nastaviti i u narednim godinama. Uskoro ćemo organizirati radni sastanak na kojem ćemo konkretizirati planove za budućnost”, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Saradnja općina Tešanj, Teslić i Žepče počela je projektom BEAR – područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Times-a i proglasio ovo područje Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015. godinu. Zajednička saradnja tri općine rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa firmi i izvoza.

U projektu COBEAR kroz područje BEAR-a, uključene su 33 kompanije sa područja Općine Tešanj, Žepče i Teslić, u četiri sektora – metaloprerada, tekstilna industrija, prehrambena industrija i drvoprerada. Analiza je pokazala da je izvoz na uzorku ove 33 kompanije povećan za 42,64%, da je promet povećan za 23,66 %, dok je broj novouposlenih povećan za 13,89%.

Kaportal.ba