Home » Osvrt i zahvala župnika Topića na koncert „Stabat Mater“ u Zenici

Osvrt i zahvala župnika Topića na koncert „Stabat Mater“ u Zenici

Nakon što je u Godini sv. Josipa, 14. ožujka 2021. u župnoj crkvi sv. Josipa u Zenici održan koncert „Stabat Mater“ uz izravan prijenos na BHT 1, RTV Zenica i portala „Nedjelja.ba“, svoj osvrt sutradan 15. ožujka dao je i riječi zahvale uputio župnik zeničke župe sv. Josipa vlč. Davor Topić. Osvrt i zahvalu župnika Topića prenosimo u cijelosti:

Nakon što su me jutros 15. ožujka zvali brojni predstavnici medija da dadnem svoj osvrt na ovaj lijepi duhovno-kulturni događaj, mogu reći da je koncert „Stabat Mater“, posvećen ovoj borbi protiv pandemije, znak jedinstva i bratske osjetljivosti za druge i da je nadišao granice župe sv. Josipa i grada Zenice i tako postao dar za cijelu našu Bosnu i Hercegovinu. Radujem se da smo i ovim korakom zajedničkim snagama odgovorili na povijesni trenutak krize, neizvjesnosti u stvaranju boljeg svijeta, te povjerovali da možemo biti tu jedni za druge u boli i patnji. I u ovoj pandemije možemo primijetiti lijepe događaje zajedničkog hoda koji daje nadu te odgaja društvo.

U slušanju ovog tako dirljivijeg djela o patnji majčinskog srca u trenucima razdraganog sviranja instrumenata nazire se nada. Ta nada dar je neba. Ovaj događaj gledam kao svjedočanstvo vjere.

Iako su ograničenja u vrijeme pandemije omogućila da samo mali broj osoba bude uživo prisutan na koncertu, njihov pljesak je govorio mnogo. Upravo u toj radosti aplauza u kontekstu pandemije, koju živimo i koji je trajao u istom intenzitetu tako dugo, doživio sam bratsku ljubav te želju svih nas da hodimo zajedno.

Lijepo je rekao maestro Dario Vučić: Večeras je svjetlo bilo u Zenici.

U prvom redu zahvaljujem Komornom gudačkom orkestru (profesorima i studentima grada Zenice i Sarajeva), solisticama Katarini Kikić (Zenica) i Moniji Jarak Mikulić (Mostar), te dirigentu Dariu Vučiću na lijepoj izvedbi djela kao i svim suradnicima oko organizacije. Također veliko hvala i lječniku dr. Erminu Čehiću. Od svega srca sam zahvalan na podršci kardinalu Vinku Puljiću te na lijepoj suradnji generalnom pokrovitelju ovog događaja predsjedniku Federacije BiH gosp. Marinku Čavari, zatim sponzorima: gradonačelniku Grada Zenice gosp. Fuadu Kasumoviću, ministru zdravstva ZDK Adnanu Jupiću, ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK gosp. Spahiji Kozliću, strukturi MUP-a policijskom komesaru Semiru Šutu, upravi Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa ravnatelju Redži Kahriću i zamjeniku Ivici Dujmoviću. Svakako veliku zahvalnost upućujem BHRT, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije i ostalim medijima koji ovih dana prenose u javnost ovaj lijep događaj. (kta)