Home » Pet različitih tipova šefova: Kakav je vaš?

Pet različitih tipova šefova: Kakav je vaš?

Malo je zaposlenih koji vole svoje nadređene, ali bilo bi dobro da budete u korektnim odnosima sa njima. Ne samo da ćete tako lakše obavljati posao, već će i napredovanje u karijeri biti jednostavnije. Da biste ostvarili dobar odnos sa šefom, prvo otkrijte kojem tipu pripada, od pet kojih su izdvojili poslovni treneri. Nemojte se iznenaditi ako ima kombinaciju više tipova.

1. Autokrata

Vikanje na zaposlene mu je svakodnevica, jer na taj način pokazuje svoju moć. Misli da je uvijek u pravu i ne toleriše zaposlene sa stavom. U najbližem okruženju su radnici kojima je glavna vještina klimanje glavom. Zaboravite na dijalog sa njim, jer ćete se naći na crnoj listi. Najbolje ćete proći ako se slažete sa svim što kaže, autokrata ne trpi kritiku, čak ni konstruktivnu. Ako to ne možete, gledajte da mu ne budete u vidokrugu.

2. Narcis

Sve se vrti oko njega, ne preza od toga da preuzme zasluge za tuđi posao, jer želi da se nadređenima predstavi u najboljem svjetlu. Odličan je samoreklamer, pa ćete čuti kako naširoko priča o “svojim” uspjesima. Da biste sarađivali sa njim, morate umanjiti svoj ego, pustiti ga da bude zvijezda i strpljivo čekati da oni na višoj instanci vide vašu vrijednost. A, šansi za to imate mnogo, jer narcistički šef ne voli da radi, pa će za svoje obaveze delegirati druge.

sefovi2-zabava

3. Nesiguran

Odaje utisak kao da mu je šefovsko mjesto “palo s neba”. Najčešće i jeste tako, jer nadređeni nisu imali bolji izbor ili on nije na važnom mjestu u firmi. Manjak profesionalnih kvaliteta nadomješćuje viškom priče, na koju se oslanja da bi zabašurio neznanje. Često koristi fraze i moderne izraze poput sinergija, mikromenadžment, simbioza. Sklon je da jedne nedjelje kaže jedno, druge nešto sasvim suprotno, pa zaposlene dovodi u frustrirajuću situaciju. Dobra strana ovih šefova je da su uglavnom vrijedni i trude se da nauče posao, najbolje ćete proći ako bude na vas mogao da se osloni.

4. Prijatelj

Njemu je važnije da ga volite, nego da ga poštujete. Insistiraće na “ti” obraćanju, razgovaraće sa zaposlenima o seriji koju upravo gleda, pitaće ih za savjet oko kupovine garderobe, insistiraće da se družite nakon posla. Nezgodno je što se u ocjeni vaših rezultata više vodi time da li mu se sviđate, nego objektivnim kriterijumima. Ako želite da mu se dopadnete, radite isto što i on – budite mu prijatelj. Lak je za manipulaciju, ali, uvijek budite na oprezu. Pošto njega više vode osjećanja, nego razum, nikad ne znate da li će vam nešto zamjeriti, pa ne morate otkrivati da ste na posao došli mamurni i da više četujete na društvenim mrežama nego što radite.

5. Profesionalac

Idealan šef za radnike koji ne “hvataju krivine”. Zna svoj posao, umije da motiviše zaposlene, cijeni zalaganje i rezultat, pa ako vas prepozna kao pouzdanog radnika, nećete imati problema. Ali, osjeti li da mu radite o glavi ili da imate pretenzija na njegovo mjesto, pokazaće svoje drugo, nezgodnije lice. Ako vam se čini da ima oči na leđima, vjerovatno ste u pravu jer ovaj šef zadužuje “svoje” ljude u firmi da mu prenose šta se dešava kad je odsutan. Ne toleriše nedisciplinu, spletkarenje, neradnike, buntovnike, pa je bolje da se uzdržite od tih aktivnosti.

Life content

Tags